Guvernul a aprobat o hotărâre care vizează programul de înzestrare ”Sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă”

Guvernul a adoptat, în şedinţa de joi, o hotărâre prin care a aprobat programul de înzestrare ''Sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă''.

RomaniaTV.net
23 aug. 2018, 15:20
Guvernul a aprobat o hotărâre care vizează programul de înzestrare ”Sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă”

„Un proiect de hotărâre privind aprobarea circumstanţelor şi a producerii specifice aferente programului de înzestrare ‘Sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă’ (…) A fost aprobată această hotărâre. Contractul de furnizare, care va cuprinde şi suportul logistic iniţial, va fi multianual, se va derula în perioada 2018 – 2022”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, la Palatul Victoria.

El a precizat că valoarea estimată pentru acest program este de minimum 137 de milioane de euro, fără TVA.

„S-a prevăzut şi o cerinţă privind capacitatea profesională ca operatorul economic candidat să fi livrat de-a lungul timpului sisteme de instalaţii mobile de lansare rachete, inclusiv rachete antinavă aferente, de cel puţin această valoare, adică 137 de milioane de euro, începând din anul 2000 şi până la data depunerii candidaturilor”, a mai afirmat Nelu Barbu.

Programul de înzestrare „Sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă” – SIML va fi folosit pentru dotarea Armatei, se arată într-un comunicat al MApN. 

„Interesul esenţial de securitate pentru statul român în legătură cu acest program de înzestrare îl constituie realizarea pe teritoriul naţional a unei infrastructuri de producţie/asamblare/testare/mentenanţă în domeniul militar la nivelul unui operator economic cu capital majoritar sau integral de stat, în care să se execute integrarea de elemente componente ale SIML, operaţiuni de mentenanţă pe ciclul de viaţă al SIML, astfel încât în situaţii de criză şi război să nu fie necesară trimiterea acestora în afara teritoriului naţional, precum şi implementarea unor soluţii viitoare de modernizare pentru aceste sisteme”, se spune în comunicat.

Potrivit sursei citate, satisfacerea interesului esenţial de securitate în implementarea programului de înzestrare SIML se poate realiza doar prin atribuirea către un operator economic din state membre NATO sau UE, producător de SIML, inclusiv rachetele antinavă aferente, a unui contract multianual având ca obiect furnizarea SIML şi a suportului logistic iniţial, sub condiţia constituirii unei infrastructuri de producţie/asamblare/testare/mentenanţă şi executării acestor activităţi.

MApN precizează că, în prezent, regiunea extinsă a Mării Negre este caracterizată de acţiunile de încălcare a normelor de drept internaţional, prin conservarea conflictelor îngheţate şi intensificarea prezenţei militare.

„Dotarea forţelor navale române cu un sistem de instalaţii mobile de lansare nou, modern, interoperabil cu navele care urmează să intre în dotarea Forţelor Navale şi cu cele din dotarea altor state membre ale NATO, adaptat misiunilor actuale, constituie o necesitate esenţială ce va trebui satisfăcută în cel mai scurt timp posibil. Prin această dotare, luându-se în considerare durata de viaţă a sistemului de aproximativ 20 de ani, care poate fi prelungită ulterior prin modernizări succesive, se asigură Forţelor Navale Române certitudinea operaţională necesară pentru îndeplinirea corespunzătoare a misiunilor specifice pe termen mediu şi lung”, se mai arată în comunicat.