Guvernul a atacat la CCR legea privind doctoratele

Guvernul a depus la Curtea Constituţională o sesizare privind proiectul de lege de modificare a OUG privind doctoratele, adoptat luni în Senat, a confirmat Liviu Iolu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, pentru Mediafax.

13 oct. 2016, 13:37
Guvernul a atacat la CCR legea privind doctoratele

Premierul Dacian Cioloş a spus, la începutul şedinţei de guvern de miercuri, că regretă decizia Parlamentului privind legea doctoratelor şi demisia lui Viorel Barbu din fruntea CNATDCU, adăugând că Guvernul va face tot ceea ce este posibil pentru ca mediul universitar să fie ferit de plagiat şi impostură.

Sper să găsim în România un echilibru instituţional în privinţa asumării în mod obiectiv şi profesionist a evaluării tezelor de doctorat. Pot să vă asigur că Guvernul va face tot ceea ce este posibil pentru ca mediul universitar şi de cercetare din România să fie ferit de imaginea aceasta cu impact negativ foarte mare a plagiatului şi a imposturii în cercetare. Nu o lege poate să decidă dacă o lucrare de doctorat este ştiinţifică sau nu, ci doar oameni de ştiinţă oneşti, obiectivi, recunoscuţi şi profesionişti. Cred că aici trebuie să ajungem„, a declarat, joi, Dacian Cioloş.

Şi PNL contestă la Curtea Constituţională a României legea privind doctoratele, a anunţat joi liderul deputaţilor liberali Eugen Nicolăescu, care a admis că votul colegilor de partid din Senat a fost o ”eroare”.

Senatul a respins, luni, cererea preşedintelui Klaus Iohannis de reexaminare a legii care prevede că universităţile vor fi cele care vor decide acordarea şi retragerea titlului de doctor, cu 90 de voturi ”pentru”, în timp ce ”împotrivă” au votat doar 12 aleşi, iar şase s-au abţinut.

Decizia Senatului de a respinge reexaminarea legii care prevede că universităţile vor fi cele care vor decide acordarea şi retragerea titlului de doctor riscă să afecteze verificarea imparţială a acuzaţiilor de plagiat, a avertizat preşedintele Klaus Iohannis.

În cazurile în care există indiciile unor plagiate, avem nevoie de verdicte clare, realizate după criterii transparente. Decizia Senatului riscă să afecteze verificarea imparţială a acuzaţiilor de plagiat, care au devenit tot mai dese în ultimii ani. Este cel puţin suspectă graba cu care s-a acţionat pentru modificarea Legii educaţiei, fără o discuţie pe fond, într-un moment în care toată lumea aşteaptă integritate şi performanţă„, a scris Klaus Iohannis, pe Facebook.

După decizia Senatului, preşedintele CNATDCU, Viorel Barbu, a demisionat din funcţie, acesta declarând că nu vrea să conducă o „instituţie decorativă”. Viorel Barbu era la conducerea CNATDCU din 16 iunie, când a fost ales prin votul membrilor Consiliului. El a fost ales la conducerea CNATDCU după ce în 10 iunie ministrul Educaţiei aprobase noua componenţă a acestui for.

Plenul Senatului a adoptat în data de 9 mai legea prin care Ordonanţa de urgenţă privind doctoratele a fost modificată substanţial, astfel încât universităţile vor fi cele care vor decide acordarea şi retragerea titlului de doctor, abrogând totodată articolul care prevedea că „certificatele şi diplomele de licenţă, de master şi/sau de doctor încetează să mai producă efecte juridice, din momentul comunicării dispoziţiei de retragere a acestora”.

Nu voi promulga această lege (legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.4/2016 privind modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr.1/2011, n.r.), o voi retrimite Parlamentului pentru că prin modificările pe care le aduce nu stabileşte acel cadru legal care să stimuleze cu adevărat performanţa şi care să încurajeze excelenţa în şcolile doctorale. Legea nu este de natură să garanteze respectarea normelor de integritate şi nici nu clarifică regimul juridic cu privire la prevenirea şi sancţionarea eventualelor abateri de la normele de integritate, în primul rând vorbim aici evident de plagiat„, a anunţat Klaus Iohannis, la finalul lunii mai.

În cererea de reexaminare, Iohannis subliniase că proiectul de lege nu clarifică situaţia tezelor de doctorat aflate în prezent spre analiză la CNATDCU şi nici pe cea a candidaţilor care au susţinut teza, însă nu li s-a acordat încă titlul prin ordin al ministrului educaţiei.

În ceea ce priveşte renunţarea voluntară la titlul de doctor, nu este clarificat statutul lucrării de doctorat, odată cu renunţarea autorului acesteia la titlul de doctor şi nici efectele ce se vor produce în planul raporturilor de muncă. Totodată, norma poate afecta activitatea structurilor abilitate să analizeze suspiciunile de plagiat şi poate duce la imposibilitatea aplicării legii prin simpla renunţare la titlu, structurile care pot dispune sancţiuni mult mai grave ca retragerea titlului nemaiavând baza legală pentru a acţiona„, mai argumenta Preşedinţia.

Proiectul trimis de Parlament la promulgare poate creşte riscul ca unele şcoli doctorale neperformante sau care înregistrează evaluări individuale scăzute să îşi continue activitatea şi nu prevede modalitatea de organizare şi funcţionare a Colegiu Naţional al Instituţiilor Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat (CNIOSUD), mai considera Iohannis.

Legea merge la promulgare.