Guvernul a instituit STARE DE ALERTĂ pentru trei judeţe. NINSOAREA ŞI VISCOLUL se întorc de marţi VIDEO

Guvernul României a instituit, luni, stare de alertă pentru judeţele Brăila, Vrancea şi Buzău, potrivit România TV. Cele trei judeţe au fost, duminică, timp de mai multe ore sub avertizare COD ROŞU.

27 ian. 2014, 10:02
Guvernul a instituit STARE DE ALERTĂ pentru trei judeţe. NINSOAREA ŞI VISCOLUL se întorc de marţi VIDEO

Starea de alertă ne va crea posibilitatea şi cadrul legal pentru a dispune măsurile necesare pentru a elimina efectele acestui dezastru, efectele acestei stări de forţă majoră„, a anunţat vicepremierul Liviu Dragnea.

Judeţele Buzău, Brăila şi Vrancea au fost duminică între orele 15.00 şi 21.00 sub cod roşu de ninsori.

Administratia Nationala de Meteorologie a prelungit, luni, atenţionările cod galben şi cod portocaliu de ninsori viscolite.

Conform legii, starea de alertă se referă la „punerea de îndată în aplicare” a planurilor de acţiuni şi măsuri de prevenire, avertizare a populaţiei, limitare şi înlăturare a consecinţelor situaţiei de urgenţă, respectiv ale unui eveniment excepţional care, prin amploare şi intensitate, ameninţă viaţa şi sănătatea populaţiei, iar Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă asigură coordonarea unitară a activităţilor.

Astfel, potrivit OUG 21/2004, pe durata situaţiilor de urgenţă sau a stărilor potenţial generatoare de situaţii de urgenţă poate fi declanşată starea de alertă.

După declararea stării de alertă, sunt puse de îndată în aplicare planurile de acţiuni şi măsurile de prevenire, de avertizare a populaţiei, de limitare şi înlăturare a consecinţelor situaţiei de urgenţă.

În timpul stării de alertă poate fi dispusă, ca măsură de protecţie, scoaterea din zonele afectate sau potenţial a fi afectate, în mod organizat, a unor instituţii publice, agenţi economici, categorii sau grupuri de populaţie ori bunuri şi dispunerea acestora în zone şi localităţi care asigură condiţii de protecţie.

De asemenea, zonele afectate de ninsori şi viscol în care este declanşată starea de alertă pot primi ajutoare de urgenţă şi pentru acestea poate fi solicitată acordarea de asistenţă internaţională.

Pe timpul stării de alertă se pot dispune orice măsuri necesare.

Premierul Victor Ponta s-a întâlnit, luni, la ora 12.00, cu vicepremierii Liviu Dragnea şi Gabriel Oprea şi cu reprezentanţii instituţiilor implicate în operaţiunile de deszăpezire. „În urma intervenţiei autorităţilor din ultimele zile, nu avem pierderi de vieţi omeneşti din cauza neintervenţiei instituţiilor statului, nu avem pe drumuri cu oameni blocaţi în zăpadă, nu sunt trenuri blocate în câmp, iar arterele principale sunt deblocate. În teren au fost mobilizate toate forţele, 10.000 de oameni intervin pentru deszăpezire, iar alţii sunt pregătiţi să intervină„, a declarat premierul Victor Ponta.

CITEŞTE ŞI: Situaţia drumurilor din ţară: Traficul este închis pe A2, A3 şi mai multe drumuri naţionale

Potrivit avertizării cod portocaliu emise luni dimineaţă de Administraţia Naţională de Meteorologie, între orele 09.00 şi 17.00, în judeţele Buzău, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Vrancea, Galaţi, Constanţa şi Tulcea, viteza vântului la rafală va depăşi 60-70 de kilometri pe oră, continuând să troienească puternic zăpada, iar vizibilitatea se va menţine redusă.

În estul Munteniei, în Dobrogea şi în cea mai mare parte a Moldovei va continua să ningă, iar vântul va avea intensificări cu viteze ce vor depăşi la rafală 50 de kilometri pe oră, temporar viscolind sau spulberând zăpada. Avertizarea cod galben emisă pentru judeţele Bacău, Vaslui şi Iaşi este valabilă până la ora 23.00.

ANM: De miercuri – vânt puternic în sud

Vântul va scădea în intensitate începând de luni şi până miercuri dimineaţa, când situaţia se va înrăutăţi însă din nou în sudul ţării, ANM urmând astfel să emită o nouă avertizare de vânt puternic pentru această zonă, valabilă pentru intervalul cuprins între miercuri dimineaţa şi joi la prânz.

După ziua de joi, va urma o „pauză” până pe 3-4 februarie, a declarat directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu.

„Din seara asta încetează vântul până miercuri dimineaţa. De miercri dimineaţa, viteza vântului va fi din nou foarte tare şi asociată cu căderi de zăpadă”, a spus directorul ANM.

Judeţele Buzău, Brăila şi Vrancea au fost duminică sub cod roşu de viscol. Ulterior, de duminică seara până luni, la ora 09.00, cele trei judeţe, precum şi Constanţa, Tulcea, Ialomiţa, Călăraşi şi Galaţi au fost sunt avertizare cod portocaliu.

Capitala şi judeţele Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Bacău, Vaslui şi Iaşi au fost până luni, la ora 09.00, sub cod galben.