DOSARUL RETROCEDĂRILOR ILEGALE. Guvernul a sesizat DNA încă din septembrie cu privire la terenurile din Bacău

Corpul de Control al premierului Victor Ponta a transmis, încă din data de 5 septembrie 2014, către Direcția Națională Anticorupție, Raportul de Control privind restituirea unui teren forestier de 43.277 de hectare şi a unui teren agricol în suprafaţa de 50 de hectare, în județul Bacău.

18 oct. 2014, 08:59
DOSARUL RETROCEDĂRILOR ILEGALE. Guvernul a sesizat DNA încă din septembrie cu privire la terenurile din Bacău

În adresa formulată de Ion Lazăr, şeful Corpului de Control al Primului-ministru, în data de 5 septembrie 2014, şi trimisă procurorului şef Laura Codruţa Kovesi se precizează că a fost efectuată o acţiune de control privind restituirea dreptului de proprietate asupra unui teren forestier în suprafaţă de 43.227 de hectare şi a unui teren agricol în suprafaţă de 50 de hectare din judeţul Bacău, în favoarea lui Elie Vlad Sturdza şi succesorului său, Paltin Gheorghe Sturdza.

Având în vedere informaţiile greşite apărute pe fluxul Mediafax, Corpul de Control al Primului-ministru informează că, în urma controlului efectuat în baza dispoziţiilor prim-ministrului Victor Ponta, Corpul de Control al Primului-ministru a transmis, încă din 05.09.2014, către Direcția Națională Anticorupție, Raportul de Control privind restituirea unui teren forestier de 43.227 Ha si a unui teren agricol de 50 ha, în județul Bacău, precum și documentația aferentă„, potrivit unui comunicat emis de Guvernul României.

De asemenea, în vederea valorificării aspectelor constatate în Raportul Corpului de Control, acesta a fost transmis, pe lângă DNA, şi la următoarele instituţii: Regia Naţională a Pădurilor Romsilva, Regia Naţională a Pădurilor – Direcţia Silvică Bacău, Prefectura Bacău, Tribunalului Sibiu, Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Ministerul Afacerilor Interne.

CITEŞTE ŞI: Referatul DNA: Numele ministrului ATTILA KORODI, în Dosarul retrocedărilor ilegale

Reacţia Guvernului vine în urma informaţiilor potrivit cărora retrocedarea moşiilor lui Dimitrie Ghica, pentru care Ilie Sârbu este cercetat penal, în timp ce pentru Viorel Hrebenciuc se cere arestarea, a fost investigată de către Corpul de control al premierului Victor Ponta.

Această informaţie ar fi inclusă într-un referat de arestare al DNA, iar Corpul de Control a constatat nereguli în procesul de retrocedare.

Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta, precum şi deputaţii Viorel Hrebeneciuc şi Ioan Adam sunt anchetaţi de DNA pentru că ar fi intervenit în procedurile de retrocedare a moşiilor deţinute de Dimitrie Ghica în judeţul Bacău. Este vorba de 43.000 de hectare de teren, o afacere evaluată de DNA la 450 milioane euro.

CITEŞTE ŞI DNA cere AVIZ pentru ARESTAREA PREVENTIVĂ a deputaţilor VIOREL HREBENCIUC şi IOAN ADAM

Pentru Viorel Hrebenciuc, DNA a cerut încuviinţarea arestării preventive, în timp ce Ilie Sârbu este urmărit penal. Atât Hrebenciuc, cât şi Sârbu sunt acuzaţi că şi-au folosit influenţa politică asupra funcţionarilor publici implicaţi în procesul de retrocedare.

DNA arată în referatul de arestare că această retrocedare a fost analizată de Corpul de Control al premierului Victor Ponta, care a constatat nereguli, dar sursele judiciare spun că nu a fost depusă nici o plângere. De altfel, în referatul de arestare se arată că cei care au depus plângere au fost angajaţii Direcţiei Silvice Bacău.