Guvernul alocă un sfert de miliard de lei pentru plata salariilor la direcţiile de protecţie a copilului

Guvernul a alocat în şedinţa de miercuri 240 de milioane de lei suplimentar pentru direcţiile de protecţie a copilului şi asistenţă socială din 36 de judeţe. Banii vor merge în plata salariilor angajaţilor, după ce direcţiile locale au rămas fără bani.

22 nov. 2017, 15:36
Guvernul alocă un sfert de miliard de lei pentru plata salariilor la direcţiile de protecţie a copilului

Aproximativ 240 de milioane de lei vor fi alocate suplimentar bugetelor locale din 36 de județe în vederea susținerii sistemului de protecție a copilului, a centrelor pentru persoane cu handicap grav și pentru plata asistenților maternali, a anunţat Guvernul într-un comunicat,dupăşedinţa de miercuri.

Suma de 239,88 milioane lei provine din Fondul de rezervă la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2017.

Din suma totală, 137,49 milioane lei au fost alocate pentru susținerea sistemului de protecție a copilului, iar 102,39 milioane lei pentru susținerea centrelor publice pentru persoane cu handicap grav.

Sumele reprezintă asigurarea cheltuielilor de funcționare pentru unitățile de asistență socială și au fost alocate ca răspuns la solicitările venite din partea primăriilor.

Angajaţii Direcţiei de Protecţia Copilului Vaslui au făcut grevă marţi, din cauză că au rămas fără bani de salarii, iar prefectul le-a promis că guvernul va suplimenta fondurile în şedinţa de miercuri.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vaslui se află în colaps financiar, cei peste 2.500 de angajaţi neîncasându-şi salariile de două luni. Pentru situaţia financiară critică au fost invocate subfinanţarea, dar şi majorările salariale operate în această vară în rândul funcţionarilor publici.

Un raport al Curţii de Conturi pe anul 2016 a evidenţiat cheltuieli nejustificate în cadrul dorecţiei, pe telfoane, abonamente telefonice, călătorii decontate etc.

Citeşte şi: Nereguli grave descoperite la Protecţia Copilului din Vaslui. Fondurile instituţiei, cheltuite nejustificat