Victor Ponta: Guvernul ar putea organiza un referendum de aderare a României la zona euro

Premierul Victor Ponta a declarat marţi că Guvernul va organiza un referendum cu privire la aderarea României la zona euro dacă se va impune din punct de vedere politic. El a arătat însă că, în discuţiile avute săptămâna trecută cu preşedintele Klaus Iohannis şi guvernatorul BNR Mugur Isărescu, nu a fost abordată o astfel de variantă. Prim-ministrul a mai precizat că obiectivul de trecere la moneda euro rămâne anul 2019.

03 iun. 2015, 06:49
Victor Ponta: Guvernul ar putea organiza un referendum de aderare a României la zona euro

Afirmaţia prim-ministrului a venit ca răspuns la o întrebare a presei, după ce a prezentat în Camera Deputaţilor situaţia economică a ţării, reprezentanţii presei dorind să afle dacă Guvernul ia în calcul organizarea unui referendum în ceea ce priveşte aderarea României la Zona Euro.

Citeşte şi: Preşedintele Comisiei Europene NU vrea ca Grecia să iasă din zona euro

Premierul a arătat că în discuţiile avute săptămâna trecută cu preşedintele Klaus Iohannis, cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi cu ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, nu a fost abordată o astfel de variantă, dar a apreciat că este o idee bună.

„În final, dacă se va considera din punct de vedere politic să facem şi un referendum pentru asta…uite, nu m-am gândit în acest moment la asta, dar nu ştiu dacă e o idee rea, e o idee bună”, a spus Ponta.

Ponta a mai menţionat că preşedintele va avea, în viitor, discuţii şi cu reprezentanţi ai Parlamentului, sindicatelor şi patronatelor.

Citeşte şi: Victor Ponta: România îşi doreşte să intre în zona euro în 2019. Aderarea are avantaje, dar şi dezavantaje

„Am considerat împreună, şi preşedintele, şi guvenatorul, şi eu, că stabilirea obiectivului privind 1 iulie 2019 e, în primul rând, o dată simbolică – ştiţi că România va avea preşedinţia UE în al doilea semestru din 2019 – şi, în al doilea rând, e şi o dată fezabilă. Sigur, pentru asta trebuie să facem eforturi importante. Nu trebuie să le impunem oamenilor să trecem la euro, trebuie îşi dorească, să înţeleagă care sunt avantajele, dezavantajele„, a spus premierul Victor Ponta.