Guvernul ar putea să-i despăgubească pe cei afectaţi de inundaţii

Ministrul Administraţiei şi Internelor, vicepremierul Gabriel Oprea, a declarat luni că le-a cerut prefecţilor din judeţele afectate de inundaţii să evalueze pagubele pentru ca Guvernul să poată găsi soluţii de ajutorare a sinistraţilor, informează Agerpres.

RomaniaTV.net
21 apr. 2014, 10:49
Guvernul ar putea să-i despăgubească pe cei afectaţi de inundaţii

„Am transmis un mesaj clar prefecţilor din cele 12 judeţe afectate de inundaţii ca în cel mai scurt timp, imediat ce situaţia din teren o va permite să realizeze o evaluare a pagubelor şi a distrugerilor produse de aceste viituri şi inundaţii şi astfel să identificăm la nivelul Guvernului soluţii de ajutorare a oamenilor din comunităţile afectate”, a anunţat Oprea, într-o declaraţie de presă susţinută la sediul MAI.

Vicepremierul a adăugat că în ultimele 48 de ore a existat o coordonare la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, dar şi al Ministerelor Sănătăţii şi Transporturilor, cu informarea permanentă a prim-ministrului Victor Ponta.

„Am avut 48 de ore în care principala misiune a fost aceea de a asigura intervenţii pentru salvarea de vieţi atât pe linia situaţiilor de urgenţă, cât şi pe linia urgenţelor medicale. (…) Toate situaţiile de risc şi efecte ale unor evenimente deosebite au fost monitorizate permanent de către centrele operaţionale ale ministerelor prin intermediul Centrului operaţional de comandă al Guvernului, acestea fiind prezentate în dinamică şi în timp real domnului Victor Ponta, primul-ministru”, a afirmat vicepremierul.

Totodată, Gabriel Oprea a anunţat că în zilele de 19 şi 20 aprilie efectivele MAI au intervenit „în 2.216 situaţii de urgenţă, din care 176 au fost reprezentate de misiuni derulate ca urmare a fenomenelor meteo extreme în judeţele aflate sub avertizare meteo”.

„Cele mai multe intervenţii au fost desfăşurate pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă,1.663 de misiuni, 372 dintre acestea în judeţele afectate de inundaţii. Efectivele de pompieri au intervenit pentru stingerea a 101 incendii, precum şi în cazul a 6 alunecări de teren. Au fost executate 555 acţiuni de căutare şi salvare a unor persoane aflate în situaţii de pericol, animale şi bunuri, 188 de intervenţii pentru evacuarea apei din locuinţe şi gospodării, 14 misiuni de consolidare a unor diguri de apărare. (…) Se acţionează în prezent cu peste 1.500 de pompieri, jandarmi şi poliţişti pentru limitarea efectelor produse de inundaţii în principal în judeţele Olt şi Teleorman”, a informat Oprea.