Guvernul atacă la Curtea Constituţională legea conversiei creditelor în franci elveţieni. Reacţia PNL UPDATE

Guvernul a sesizat Curtea Constituţională cu privire la proiectul de lege adoptat de Parlament care prevede conversia creditelor în franci elveţieni la cursul de la data acordării, a declarat Liviu Iolu, purtătorul de cuvânt al Executivului, pentru Agerpres. Președintele PNL, Alina Gorghiu, a declarat că legea privind conversia creditelor în franci elvețieni nu are motive "să pice" la CCR, menționând că, în ceea ce privește controlul de constituționalitate cerut de Guvern, acesta "poate ușura parcursul ulterior al legii".

24 oct. 2016, 16:55
Guvernul atacă la Curtea Constituţională legea conversiei creditelor în franci elveţieni. Reacţia PNL UPDATE

Executivul consideră că legea operează retroactiv, dar a dat aviz pozitiv proiectului în condiţiile în care ar fi fost incluse mai multe prevederi cu caracter social, precum un grad de îndatorare şi un plafon.

Surse din Guvern au precizat pentru Profit.ro că sesizarea a fost trimisă în această seară către judecătorii Curții.

Conversia creditelor în franci elvețieni la cursul de la data acordării nu va intra în vigoare înainte ca magistrații Curții Constituționale să verifice dacă legea respectă sau nu Constituția.

Guvernul consideră că aplicarea legii şi la creditele în derulare contravine principiului neretroactivităţii şi previzibilităţii legii, consacrate de Constituţie,potrivit News.ro. Pe de altă parte, spune că aceste principii pot fi încălcate, dacă există un temei social, potrivit unui punct de vedere transmis Camerei Deputaţilor anterior adoptării proiectului.

Cabinetul Cioloş a cerut ca legea să fie aplicată doar persoanelor fizice consumatori, cu credite de până la 150.000 de euro (echivalent în franci elveţieni) şi cu un grad de îndatorare de peste 50% din veniturile nete. Deputaţii au adoptat însă proiectul în unanimitate, fără a ţine cont de opinia Executivului.

Iniţial, la propunerea lui Viorel Ştefan, preşedintele Comisiei de finanţe-bănci, deputaţii au introdus condiţia privind gradul de îndatorare, precum şi un plafon de 250.000 de franci elveţieni, însă, după dispute politice şi cu debitorii cu credite în franci elveţieni, modificările au fost retrase.

Președintele PNL, Alina Gorghiu, a declarat că legea privind conversia creditelor în franci elvețieni nu are motive „să pice” la CCR, menționând că, în ceea ce privește controlul de constituționalitate cerut de Guvern, acesta „poate ușura parcursul ulterior al legii”.

„Nu cunosc rațiunea acestei sesizări la CCR. (…) Atacul la CCR (…) poate avea și o conotație pozitivă. S-ar fi amânat aplicarea legii prin atacurile băncilor la Curtea Constituțională, deja au anunțat că vor ataca, ca și în cazul legii dării în plată. (…) Am convingerea și cred că acesta este cel mai important mesaj pe care îl transmit în seara aceasta pentru cei afectați de conversia despre care vorbim — faptul că legea nu are motive să pice la Curtea Constituțională. Nu este prima, nici ultima lege care este supusă acestui control de constituționalitate. Faptul că se face un control de constituționalitate poate să ușureze parcursul ulterior al legii. Nu există motive, în opinia mea, ca această lege să nu treacă de cenzura CCR”, a spus Gorghiu. 

Ea a susținut că ar fi fost bine ca, înainte să atace la CCR respectiva lege, Guvernul să fi explicat motivele pentru care face sesizarea.

„Probabil că Guvernul o să explice că este o problemă de adresabilitate către partea socială cu acest proiect, dar nu aș vrea să anticipez eu explicațiile cu care Guvernul va ieși. Era poate sănătos (…) ca, înainte de sesizare, să comunice foarte clar de ce fac acest lucru, care sunt motivele, care este beneficiul acestei sesizări”, a arătat liderul PNL.