Guvernul continuă finanţarea programelor de mediu cu aproximativ un miliard de lei în 2017

Guvernul va finanţa în acest an proiecte şi programe pentru protecţia mediului, în valoare de aproximativ un miliard de lei, constând în alocări bugetare şi credite de angajament, în acest sens Executivul aprobând, în şedinţa de miercuri, bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2017 al Fondului pentru mediu şi al Administraţiei Fondului pentru Mediu.

RomaniaTV.net
22 mart. 2017, 19:45
Guvernul continuă finanţarea programelor de mediu cu aproximativ un miliard de lei în 2017

”Potrivit actului normativ, în buget s-au estimat atât venituri totale, cât şi cheltuieli în sumă de 562,51 milioane de lei”, informează Guvernul.

Potrivit sursei citate, pentru angajarea şi finanţarea proiectelor şi programelor-pilot pentru protecţia mediului, precum şi a proiectelor şi programelor pentru protecţia mediului pe anul 2017 a fost estimată o valoare a creditelor de angajament şi a creditelor bugetare în cuantum de 531,2 milioane lei pentru fiecare din aceste două categorii.

Printre programele care urmează să fie finanţate din Fondul pentru Mediu se numără Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional, pentru care, prin proiectul de buget s-au alocat 316,6 de milioane lei; Programul de stimulare a achiziţionării de maşini noi electrice şi hibride (Rabla Plus), alocarea fiind de 110 milioane de lei; Programul „Casa Verde” privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire pentru persoane fizice are o alocare de 109,3 milioane lei; Programul de protecţie a resurselor de apă, sisteme integrate de alimentare cu apă, canalizare, staţii epurare are prevăzută pentru finanţare o sumă de 230 milioane de lei în acest an; Pentru împădurirea terenurilor degradate, reconstrucţie ecologică şi gospodărirea durabilă a pădurilor sunt estimate 80 de milioane de lei; Gestionarea deşeurilor, program care are alocate 30 de milioane lei.

Ministrul Mediului, Daniel Constantin, a declarat, miercuri, la începutul şedinţei Guvernului că bugetul de venituri şi cheltuieli aferent Administraţiei Fondului de Mediu pentru 2017 va fi de 840 de milioane de lei şi va fi destinat aplicării a 11 măsuri, printre care continuarea programelor „Rabla” şi „Rabla Plus”.

„Astăzi vom aproba bugetul de venituri şi cheltuieli pentru Administraţia Fondului de Mediu. Este un act normativ extrem de important, care stă la baza lansării măsurilor vizavi de protecţia mediului aşa cum le-am gândit în acest an şi cum le avem în programul de guvernare. Vom avea nu mai puţin de 11 măsuri, parte dintre ele sunt deja în dezbatere publică, o altă parte va fi pusă în zilele următoare pe site-ul instituţiei. Ele vor fi finanţate din bugetul Fondului de Mediu în mare parte. Estimăm venituri de aproximativ 562 de milioane de lei, o altă parte vor fi finanţate din banii pe care-i avem în Ministerul de Finanţe din vânzarea certificatelor de emisii de dioxid de carbon. Deci, 11 măsuri pentru anul 2017, un total de 840 de milioane de lei pe care le vom pune la dispoziţia potenţialilor beneficiari”, a declarat  ministrul Mediului, în debutul şedinţei de Guvern.

 

viewscnt