Guvernul de la Chişinău susţine includerea în Constituţie integrarea europeană a Republicii Moldova. Reacţia lui Igor Dodon

Guvernul de la Chişinău a anunţat, miercuri, că susţine iniţiativa de a include în Constituţie sintagma privind aspiraţiile de integrare europeană a Republicii Moldova, iar preşedintele Igor Dodon a precizat că va bloca implementarea acestei iniţiative, relatează Unimedia şi Agora.md.

01 feb. 2018, 04:03
Guvernul de la Chişinău susţine includerea în Constituţie integrarea europeană a Republicii Moldova. Reacţia lui Igor Dodon

Cabinetul de miniştri a dat miercuri aviz pozitiv iniţiativei Partidului Democrat (PD) de completare a Constituţiei prin includerea sintagmei privind aspiraţiile de integrare europeană a ţării şi promovarea orientării Republicii Moldova spre spaţiul valoric democratic european. Potrivit proiectului propus încă în septembrie de PD, preambulul şi a art. 1 ale Constituţiei vor fi completate cu prevederi care vor stabili expres obiectivul de integrare europeană a Republicii Moldova.

De asemenea, se propune completarea Constituţiei cu un articol nou, potrivit căruia, integrarea europeană a Republicii Moldova reprezintă obiectivul strategic de dezvoltare a ţării. Procedura de aderare a Republicii Moldova la tratatele constitutive ale Uniunii Europene se va stabili de Parlament prin lege organică.

”Consider iniţiativa în cauză a Partidului Democrat, la fel ca şi verdictul emis de Guvern, drept o provocare care are drept scop divizarea în continuare a societăţii moldoveneşti. Nici majoritatea parlamentară actuală, nici Guvernul nu dispun de suficientă legitimitate să adopte decizii de importanţă crucială din numele întregului popor al Moldovei. Vă amintesc că şi Parlamentul, şi Guvernul, potrivit tuturor sondajelor de opinie, înregistrează un rating foarte slab al încrederii cetăţenilor. Orice amendamente la Constituţie cu privire la vectorul de politică externă a ţării sau alte probleme de importanţă majoră pot fi adoptate doar de popor în cadrul unui referendum, pe care Partidul Democrat îl va pierde fără doar şi poate. Din aceste considerente, majoritatea guvernamentală evită calea plebiscitului. În calitate de preşedinte al ţării şi garant al constituţiei ţării, voi bloca realizarea acestei iniţiative, folosind în acest scop toate modalităţile legale”, a reacţionat Dodon.