Guvernul deschide calea degradărilor militare din perioada comunistă. Generalii vor deveni soldaţi

Guvernul  de dreapta a deschis calea degradării militare a ultimului lider comunist al Poloniei, defunctul general Wojciech Jaruzelski, şi altor ofiţeri de rang înalt comunişti, o iniţiativă pe care o prezintă drept o ”restabilire a ordinii morale”, relatează The Associated Press.

02 mart. 2018, 20:18
Guvernul deschide calea degradărilor militare din perioada comunistă. Generalii vor deveni soldaţi

Premierul Mateusz Morawiecki a subliniat că proiectul de lege adoptat joi de Cabinetul său ia apărarea victimelor celor mai bine de patru decenii de comunism din Polonia.

Proiectul a fost în mod intenţionat adoptat în ziua în care ţara îşi onorează luptătorii împotriva comunismului ucişi şi persecutaţi de regimul impus după al Doilea Război Mondial. ”Prin acest proiect de lege vrem să restaurăm ordinea morală de bază. Vrem să spunem că răul este rău şi binele este bine, că trădarea este trădare şi eroismul eroism”, a declarat Morawiecki, anunţând decizia Executivului. ”Noi luăm apărarea victimelor împotriva răului”, a spus premierul, potrivit news.ro.

Potrivit textului, care pentru a deveni lege este nevoie să fie aprobat de Parlament şi promulgat de preşedintele Andrzej Duda, ofiţerii de rang înalt din perioada comunistă urmează  să fie degradaţi la rangul de soldat, din cauza rolului pe care l-au jucat după 1944 în cadrul regimului opresiv impus de Moscova şi din cauza reprimării impuse de Jaruzelski prin legea marţială în 1981. Aproximativ 100 de opozanţi au fost asasinaţi în timpul regimului legii marţiale.

Citeşte şi Armata Română face angajări. 6.400 de posturi au fost deblocat. Ce categorii de angajaţi caută MApN

200 de membri ai unor grupări de extremă dreapta au mărşăluit joi noaptea în centrul Varşoviei – cu torţe – în memoria luptătorilor anticomunişti. Legea ar urma să li se aplice ofiţerilor din cadrul armatei şi securităţii. Ea îi vizează, în afară de Jaruzelski, pe fostul ministru de Interne defunct, generalul Czeslaw Kiszczak, şi pe unicul cosmonaut polonez, generalul Miroslaw Hermaszewski, în vârstă de 76 de ani. Ei au făcut parte dintr-un corp militar care a condus ţara pe timpul celor aproape trei ani de regim al legii marţiale, pe care Polonia democratică, restabilită în 1989, l-a declarat neconstituţional, potrivit news.ro.

Proiectul a provocat critici, inclusiv din partea unor membri ai Partidului Lege şi Justiţie (PiS, la putere). Vocalul ginere al lui Hermaszewski, Ryszard Czarnecki, membru al Parlamentului Euripean (PE), a subliniat că acesta este ”un om decent” şi un ”patriot polonez”. ”Este nedrept să fie pus alături de Jaruzelski and Kiszczak”, a declarat pentru TVN24 Czarnecki.