Guvernul a adoptat bugetul de stat pe 2019. Viorica Dăncilă: Pilonii principali – sănătate, educaţie, investiţii

Guvernul a aprobat proiectul bugetului de stat pe 2019. În aceeaşi şedinţă de Guvern au fost aprobate proiectul de lege privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2019, proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2019 şi Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2019-2021.

08 feb. 2019, 04:19
Guvernul a adoptat bugetul de stat pe 2019. Viorica Dăncilă: Pilonii principali – sănătate, educaţie, investiţii

UPDATE: Guvernul a adoptat în şedinţa de vineri bugetul de stat pe 2019.

VEZI AICI PREZENTAREA BUGETULUI DE STAT PE 2019

„Astăzi adoptăm proiectul de buget pentru anul 2019. Proiectul a fost intens dezbătut cu toate părţile relevante şi în constituirea lui am avut în vedere susţinerea a trei piloni principali: sănătatea, educaţia şi investiţiile publice. De asemenea, am luat în calcul alocări bugetare care vor onora obligaţiile asumate de România în faţa partenerilor externi, cum ar fi 2% din PIB pentru Apărare, ceea ce asigură respectarea angajamentelor asumate de România în relaţia cu partenerii NATO şi sumele necesare organizării acţiunilor Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene”, a declarat Dăncilă.

Potrivit prim-ministrului, Ministerul Fondurilor Europene are un buget „record” de 2,3 miliarde de lei, din care 2,09 miliarde credite bugetare alocate proiectelor europene.

„Pentru prima dată, valoarea PIB va depăşi suma de 1.000 miliarde de lei. Iată încă o confirmare a măsurilor bune de stimulare economică”, a susţinut Viorica Dăncilă, care a afirmat că deficitul bugetar se va păstra la 2,55% din PIB.

„Asigurăm finanţarea majorării pensiilor şi a salariilor din sistemul public, plata drepturilor şi a indemnizaţiilor sociale şi susţinerea politicilor de stimulare economică, măsuri asumate prin programul de guvernare. Continuăm creşterea punctului de pensie cu 15% începând cu 1 septembrie 2019, de la 1.100 la 1.265 lei şi a pensiei minime cu 10%, de la 640 la 704 lei. Asigurăm majorarea salariului minim lunar garantat în plată în mod diferenţiat la 2.080 lei faţă de 1.900 lei anul trecut, la 2.350 lei pentru persoanele cu studii superioare şi minim un an vechime, la 3.000 de lei pentru persoanele angajate în sectorul firmelor cu minimum 80% cifra de afaceri în sectorul construcţiilor”, a menţionat premierul.

Dăncilă a spus că sănătatea reprezintă o prioritate zero pentru Guvern, iar anul acesta finanţarea va fi cu 6,1 miliarde le mai mare decât sumele cheltuite anul trecut.

„Vom finaliza investiţiile pentru reabilitare, extindere şi dotare a unităţilor sanitare începute în anii trecuţi, cum ar fi: Spitalul de Pediatrie Timişoara, spitalele din Fălticeni, Neamţ, Hunedoara şi Bistriţa. Anul acesta, Ministerul Sănătăţii are ca prioritate îmbunătăţirea serviciilor medicale acordate copiilor în Programul Naţional de Sănătate ‘Mama şi copilul’, prin care se vor achiziţiona 1.000 de incubatoare”, a explicat prim-ministrul.

Conform premierului, pentru educaţie s-a alocat cu 47% mai mult decât anul trecut, de la 21 de miliarde lei la 30,8 miliarde lei, banii mergând atât spre investiţii, cât şi pentru majorările salariale.

Ea a precizat că printre programele importante care vor fi derulate în perioada următoare se numără dotarea fiecărei clase pentru elevii din clasele V-XII cu table electronice interactive, rechizite în valoare de 0,7 miliarde de lei pentru aproximativ două milioane de copii, majorarea cu 25% a veniturilor nete ale cadrelor didactice.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi că proiectul de buget se va afla pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei de vineri a Guvernului, programată să înceaapă la ora 12:00.

Guvernul a anunţat ordinea de zi pentru şedinţa de vineri, însă pe aceasta nu figurează proiectul bugetului de stat.

Dăncilă a explicat că şedinţa pregătitoare a avut loc înainte ca ea să plece la Bruxelles, dar proiectul de buget se va afla pe ordinea de zi suplimentară.

Pe de altă parte, Viorica Dăncilă a spus că ar putea fi rediscutate unele prevederi ale OUG 114.

„Un guvern trebuie să dea dovadă de flexibilitate şi să vadă ce funcţionează şi ce nu funcţionează şi nu trebuie să mergem pe ideea că totdeauna avem dreptate. Poate au fost elemente în care ar trebui să luăm o altă decizie. Nu pot să vă spun ce vom proroga şi ce nu, dar pot să vă spun că vom avea o discuţie foarte detaliată pe fiecare aspect şi ceea ce credem că nu funcţionează şi sunt argumente temeinice vom încerca să avem o soluţie pentru ele“, a afirmat Viorica Dăncilă, fiind întrebată despre solicitarea UDMR de amânare a intrării în vigoare a aşa-numitei taxe pe lăcomie.

Deşi proiectul de buget urmează ssă fie discutat de Executiv, în continuare există nemulţimiri din partea primarilor de municipii, dar şi din alte domenii.

Chiar joi, DIICOT a precizat, într-un comunicat, că fondurile alocate prin proiectul de buget nu permit desfăşurarea în condiţii optime a activităţii şi pun în pericol finalizarea cauzelor penale aflate în curs. Instituţia susţine că după plata datoriilor, suma rămasă îi permite funcţionarea pentru cel mult şase luni.

Şi medicii de familie şi-au exprimat public nemulţumirea faţă de finanţarea medicinei primare în 2019, fapt care „aruncă medicina de familie în criză“. Societatea Naţională de Medicina Familei (SNMF) a solicitat autorităţilor să asigure stabilitate pentru cabinetele medicilor de familie, temelia oricarui sistem public de sănătate funcţional şi eficient.

Totodată, UDMR, care are un protocol de colaborare cu coaliţia PSD-ALDE, a criticat proiectul de buget.
Proiectul de buget pe 2019, prezentat în urmă cu o săptămână de Ministerul Finanţelor, pfrevede un plus de 54,9% la Transporturi, de 64,6% la Sănătate şi de 46,7% la Educaţie, la Ministerul pentru Mediul de Afaceri şi Ministerul Comunicaţiilor înregistrându-se o scădere a bugetelor.
Printre ministerele care au cel mai mult de câştigat în acest an sunt Ministerul Transporturilor, un plus la buget de 54,9% faţă de bugetul alocat anul trecut, până la 11,66 miliarde de lei, Ministerul Sănătăţii, +64,6%, până la 9,486 miliarde de lei, şi Ministerul Educaţiei, +46,7%, până la 30,83 miliarde de lei, potrivit proiectului de buget pe 2019. Totodată, Ministerul Muncii şi Administraţia Prezidenţială au printre cele mai mici creşteri, în timp ce Secretariatul General al Guvernului (SGG) are un buget cu 64,8% mai mare. Ministerul pentru Mediul de Afaceri şi Ministerul Comunicaţiilor au printre cele mai mari scăderi.

Proiecţia bugetară pentru acest an este construită pe un produs intern brut de 1.022.500 milioane lei, o ţintă de creştere economică de 5,5%, o rată a inflaţiei de 2,8% şi un deficit bugetar pe cash estimat la 2,55% din PIB. Deficitul ESA este prognozat la 2,57% din PIB, conform proiectului de buget pe 2019.

Bugetele tuturor celor patru servicii de informaţii ale României cresc anul acesta. Creditele bugetare cumulate ale SRI, SIE, STS şi SPP se majorează astfel cu aproape 14%, potrivit proiectului bugetului de stat, de la 3,17 miliarde lei anul trecut la 3,61 miliarde lei în 2019, cea mai mare creştere fiind consemnată de STS, de aproape 70%.

Liderul PSD Liviu Draagnea a susţinut reducerea bugetelor serviciilor de informaţii,a firmând că „banii vor merge la copiii României”, el invocand posibilitatea instituireii unui program prin care copiii să beneficieze gratuit de vitamina D, ceea ce i-a atras critici şi ironii.

Proiectul prevede tăierea cu 6% a creditelor bugetare ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), de la o execuţie preliminată pe 2018 de 185,058 milioane lei la o alocare de 174,017 milioane lei anul acesta. Anul trecut, bugetul DNA a crescut cu aproape 10% faţă de 2017.

De asemenea, proiectul prevede reducerea cu 33,86%, faţă de execuţia preliminată pe 2018, a creditelor bugetare destinate susţinerii cultelor religioase, care constau în principal în bani alocaţi pentru construirea şi întreţinerea lăcaşelor de cult, de la 213,2 la 141 milioane lei. În 2017, în acest scop s-au cheltuit de la buget doar 70,26 milioane lei.