Guvernul pregăteşte o schemă de ajutor de stat de 900 milioane lei pentru investiţii

Guvernul pregătește să introducă, din 2017, o schemă de ajutor de stat cu alocare bugetară de circa 900 de milioane de lei, până în 2020, care va viza investiții de dimensiuni medii, a anunțat premierul Dacian Cioloș, vineri, în contextul unei vizite la fabrica Pirelli de la Slatina.

30 sept. 2016, 16:14
Guvernul pregăteşte o schemă de ajutor de stat de 900 milioane lei pentru investiţii

„Pregătim o schemă de ajutor de stat care va intra în vigoare începând de anul viitor și cu alocare bugetară de circa 900 de milioane de lei până în 2020, care va viza și investiții de dimensiuni medii, între 1 și 5 milioane de euro, și care sperăm noi să atragă din ce în ce mai mult și companii românești care să se poată dezvolta. (…) E important în perioada următoare nu doar să atragem investiții străine, să le înrădăcinăm cât mai bine în potențialul de dezvoltare al economiei românești, să creeze locuri de muncă, să aducă tehnologii moderne, să aducă investiții în cercetare și inovare, dar în paralel să putem crea oportunități și capitalului autohton, care să se dezvolte și care să beneficieze de acest potențial de creștere economică pe care îl are România”, a declarat Dacian Cioloș, potrivit Agerpres.

El a spus că fabrica Pirelli de la Slatina este importantă și pentru că astfel de investiții mari creează și locuri de muncă pe orizontală.

„Pentru mine, ca prim-ministru, această investiție este importantă nu doar pentru că ea creează direct locuri de muncă pentru oameni calificați și chiar contribuie la calificarea mâinii de lucru, pentru că Pirelli are și o componentă importantă de training, de formare profesională pentru cei care lucrează în acest domeniu, dar astfel de investiții mari creează și locuri de muncă pe orizontală, pentru că Pirelli are câteva sute de furnizori locali, întreprinderi mici și mijlocii, în marea lor majoritate cu capital românesc, capital local, care în felul acesta se pot dezvolta și pot vedea o altă perspectivă”, a precizat Cioloș.

Prim-ministrul a mai spus că Executivul sprijină astfel de investiții prin ajutoare de stat.

„Guvernul sprijină astfel de investiții atât prin ajutoare de stat pentru investiții mari, de peste 10 milioane de euro, așa cum și Pirelli a beneficiat pentru aceste ultime investiții, dar avem și scheme de ajutor de stat care vizează crearea de locuri de muncă pentru companii de dimensiuni mai mici. În general, aici, beneficiarii sunt companii românești, care creează locuri de muncă, și, de multe ori, sunt locuri de muncă create pe orizontală”, a arătat Cioloș.