Guvernul României va monitoriza ca banii oferiţi Republicii Moldova să nu fie deturnaţi

Guvernul României va monitoriza ca prima tranșă de 60 de milioane de euro, bani oferiți din asistența financiară rambursabilă pentru Republica Moldova de 150 de milioane de euro, să nu fie furată. Monitorizarea va fi efectuată de unele structuri de la București, spune premierul român Dacian Cioloș, aflat într-o vizită oficială la Chișinău.

25 aug. 2016, 09:25
Guvernul României va monitoriza ca banii oferiţi Republicii Moldova să nu fie deturnaţi

Dacian Cioloş crede că autoritățile de la Chișinău trebuie să gestioneze corect banii primiți, întrucât este vorba de finanțare rambursabilă. Totuși, Bucureștiul va monitoriza ca acești bani să nu fie furați, spune Cioloș.

„Este interesul Guvernului ca acești bani să nu fie canalizați în altă parte, deoarece este finanțare rambursabilă. Înainte de a oferi banii au fost luate câteva măsuri privind funcționarea sistemului bancar moldovenesc, prin care am vrut să ne asigurăm de cât mai multă transparență în utilizarea acetor fonduri. Vor exista intrumente care vor monitoriza ca acest împrumut rambursabil să fie bine folosit. Există o implicare directă a structurilor administrative românești și ne asigurăm că lucrările sunt utilizate corect. Vom monitoriza și gestionarea împrumutului nerambursabil de 5 milioane de euro pentru grădinițe. Mai mult, licitațiile pentru transportul școlar vor fi organizate direct în România. Vor fi instrumente transparente ca să ne asigurăm că banii sunt utilizați corect”, a spus premierul român, citat de independent.md.

De partea cealaltă, premierul Pavel Filip a dat asigurări că banii vor fi utilizați eficient, amintind că misiunea Guvernului pe care îl conduce este de a câștiga credibilitate pe plan internațional.

„În luna ianuarie, când a fost creat Guvernul, situația era dificilă, din cauza gestionării proaste a banilor primiți de la donatorii externi și nu numai. Din ianuarie până în prezent am făcut reforme astfel încât să câștigăm încrederea donatorilor externi”, a precizat Filip.

Amintim că miercuri, 24 august, Guvernul României a oferit prima tranșă, în valoare de 60 de milioane de euro, din asistența financiară rambursabilă pentru Republica Moldova de 150 de milioane de euro.