Guvernul schimbă regulile de înmatriculare a vehiculelor, cu sancţiuni pentru şoferii care nu achită taxele

Titularul certificatului de înmatriculare a unei mașini este obligat să achite obligațiile fiscale legate de deținerea și înmatricularea autoturismului în termen de 60 de zile de la data înscrierii/ transcrierii transmiterii dreptului de proprietate asupra acestuia, în caz contrar înmatricularea fiind suspendată de drept, prevede un proiect de ordonanță de urgență inițiat de Guvern.

20 iun. 2016, 07:50
Guvernul schimbă regulile de înmatriculare a vehiculelor, cu sancţiuni pentru şoferii care nu achită taxele

Situația vehiculelor pentru care proprietarii nu și-au îndeplinit în termen obligațiile de plată va fi stabilită de către autoritățile fiscale, scrie profit.ro. Suspendarea înmatriculării va fi revocată doar după plata restanțelor.

Citeşte şi Cât de repede poţi să îţi înmatriculezi o firmă în România şi cât durează această operaţiune în alte ţări

Ordonanța va modifica OU privind circulația pe drumurile publice.

„Autoritatea competentă transmite autorităților fiscale competente situația vehiculelor înscrise/transcrise în evidențele proprii, în primele 5 zile ale lunii pentru luna precedentă. În termen de 60 de zile de la data înscrierii/ transcrierii transmiterii dreptului de proprietate a unui vehicul, titularul certificatului de înmatriculare este obligat să-și îndeplinească obligațiile de natură fiscală/financiară prevăzute de lege cu privire la deținerea și înmatricularea vehiculelor. Autoritățile fiscale competente transmit autorității competente situația vehiculelor pentru care proprietarii nu și-au îndeplinit în termen obligațiile. Înmatricularea vehiculelor se suspendă de drept, în cazul proprietarilor care nu și-au îndeplinit în termen obligațiile, începând cu prima zi după împlinirea acestui termen. Autoritățile fiscale competente comunică autorității competente îndeplinirea obligațiilor restante, în termen de 48 de ore de la îndeplinirea acestora. La primirea comunicării, autoritatea competentă revocă măsura suspendării înmatriculării”, este sistemul gândit de Guvern.

Procedura va fi reglementată prin ordin comun al ministrului Finanțelor, ministrului de Interne și ministrului Administrației Publice.

Conform legii, proprietarii de vehicule sau deținătorii mandatați ai acestora sunt obligați să le înmatriculeze sau să le înregistreze, după caz, înainte de a le pune în circulație. Înmatricularea vehiculelor este continuă, de la admiterea în circulație până la scoaterea definitivă din circulație a unui vehicul din categoria celor supuse acestei condiții și presupune următoarele operațiuni:

a) înscrierea în evidentele autorităților competente, potrivit legii, a dobândirii dreptului de proprietate asupra unui vehicul de către primul proprietar;
b) transcrierea în evidentele autorităților competente, potrivit legii, a tuturor transmiterilor ulterioare ale dreptului de proprietate asupra unui vehicul.

Citeşte şi Vânzările de autoturisme Dacia în UE au crescut cu 13% în mai

Operațiunile condiționează eliberarea de către autorități a unui certificat de înmatriculare, precum și a plăcuțelor cu numărul de înmatriculare atribuit și transcrierile necesare în certificatul de înmatriculare și în cartea de identitate a vehiculului.

În cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, datele noului proprietar sunt înscrise în evidentele autorităților competente simultan cu menționarea încetării calității de titular al înmatriculării a fostului proprietar. Pentru realizarea acestei operațiuni și emiterea unui nou certificat de înmatriculare, noul proprietar este obligat să solicite autorității competente transcrierea transmiterii dreptului de proprietate, în termen de 30 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului.