Guvernul a sesizat CCR după ce Klaus Iohannis a amânat numirile la Dezvoltare şi Transporturi. Iohannis: Voi aştepta decizia Curţii

Guvernul a sesizat, vineri, Curtea Constituţională cu privire la un posibil conflict interinstituțional, după ce preşedintele Klaus Iohannis a anunţat-o că încă mai analizează situaţia numirilor celor doi miniştri şi nu va lua o decizie până săptămâna viitoare. Anunţul a fost făcut de premierul Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern. În replică, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că nu va lua nicio decizie în privinţa revocării celor doi miniştri până când nu se va pronunţa Curtea Constituţională.

RomaniaTV.net
07 dec. 2018, 05:50

UPDATE Curtea Constituţională a stabilit ca prim termen în medierea conflictului Preşedinţie – Guvern data de 13 decembrie, până când cele două instituţii trebuie să trimită punctele de vedere la CCR, informează România TV.

________

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri, după ce premierul Viorica Dăncilă a sesizat CCR cu privire la blocarea numirii unor miniştri, că va aştepta răspunsul Curţii Constituţionale, dar acesta nu va rezolva problema, problema fiiind în opinia sa că România nu are prim-ministru.

„Se aude că doamna Prim-ministru a trimis o solicitare de rezolvare a unui conflict la Curtea Constituțională a României. Probabil, Curtea va da un răspuns, vom vedea ce răspuns. (…) Dacă s-a ajuns în această fază, să se cheme Curtea Constituțională să stabilească ce avem de făcut, bineînțeles că voi aștepta decizia Curții Constituționale, după care voi acționa constituțional”, a declarat Klaus Iohannis.

El a precizat însă că, dacă s-a ajuns în acestă fază, în cazul remanierii va aştepta decizia Curţii, fără a mai face vreun alt demers.

„Doamna premier și aici s-a grăbit foarte mult. Avem marți ședință de CSAT și, în marja acelei ședințe, ar fi fost un moment foarte potrivit pentru o astfel de discuție (privind revocarea miniştrilor – n.r.), fără a atrage atenția publicului că discutăm o chestiune de remaniere, deci ar fi fost foarte elegant și pentru domnia sa și ar fi aflat inclusiv argumentele mele. Acum, situația s-a schimbat și va afla argumentele mele la Curtea Constituţională”, a spus preşedintele.

El a reproşat că PSD nu vrea să negocieze politic, ci doar să-şi impună punctul de vedere.

„De exemplu, putea doamna Prim-ministru să se prezinte la mine cu niște argumente și, dacă tot veni vorba de argumente, dați-mi voie să mai menționez încă un lucru care deranjează foarte mult. A venit cu o solicitare de remaniere fără nici un fel de explicație, fără să spună public de ce anumiți miniștri vor fi revocați sau cere să fie revocați. Revocarea este o sancțiune politică, nu este o mișcare de plăcere. Or, dacă este așa, aceeași doamnă Prim-ministru avea obligația să se prezinte în fața națiunii și să explice de ce anumiți miniștri se cer revocați. Or, acest lucru nu s-a făcut, doamna Prim-ministru confundă Guvernul cu partidul. Este normal să se discute în partid aceste chestiuni, partidul care are majoritatea, dar este anormal ca Premierul să nu vină și să explice națiunii de ce face o remaniere, de ce anumiți miniștri sunt revocați. Această manieră de a conduce statul de la partid, sau de a încerca să conducă statul de la partid, o cunoaștem dintr-un regim care s-a terminat în decembrie ’89”, a mai arătat Klaus Iohannis.

„Dacă s-a ajuns în această fază, să se cheme Curtea Constituțională să stabilească ce avem de făcut, bineînțeles că voi aștepta decizia Curții Constituționale, după care voi acționa constituțional”, a întărit preşedintele.

_______

Guvernul a sesizat, vineri, Curtea Constituţională cu privire la un posibil conflict interinstituțional, după ce preşedintele Klaus Iohannis a anunţat-o că încă mai analizează situaţia numirilor celor doi miniştri şi nu va lua o decizie până săptămâna viitoare. Anunţul a fost făcut de premierul Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern.

„Singura situaţie incertă pe care o avem în acest moment este creată de domnul preşedinte Klaus Iohannis prin blocajul numirii miniştrilor în două domenii importante, mă refer la Dezvoltare Regională şi administraţie publică, dar şi la Ministerul Transporturilor. Cred că nu jocul politic trebuie să fie cel care să dicteze în această perioadă, cred că este important interesul României”, a afirmat Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de guvern.

Dăncilă a mai spus că exercitarea cu succes a preşedinţiei rotative pe care România o va prelua la 1 ianuarie se poate face doar „conferind întreaga autoritate şi legitimitate tuturor miniştrilor din cabinet”.

„Nu ne putem permite să schimbăm miniştri după ce au fost preluate dosarele, după ce au fost stabilite priorităţile pe fiecare domeniu în parte. De aceea, astăzi am sesizat CCR pentru a soluţiona acest blocaj creat de domnul preşedinte. Nu ne-am dorit acest lucru, nu-mi doresc acest lucru dar, aşa cum am spus anterior, interesul României este mai presus de ambiţii, de joc politic sau de o campanie electorală”, a subliniat Viorica Dăncilă.

Premierul Viorica Dăncilă a afirmat joi că a discutat la telefon cu președintele Klaus Iohannis şi că acesta i-a spus că încă analizează remanierile propuse de PSD și până săptămâna viitoare nu va oferi niciun răspuns. 

„L-am sunat pe domnul preşedinte să văd ce se va întâmpla, dacă va nominaliza cei doi miniştri, având în vedere că suntem în perioada premergătoare preluării Preşedinţiei Consiliului UE. Domnul preşedinte a spus că încă mai analizează. Până săptămâna viitoare nu va nicio decizie. Deci ne vedem obligaţi să facem această sesizare la CCR, pentru că avem o preşedinţie de preluat şi nu este de joacă cu aceste lucruri”, a declarat premierul Viorica Dăncilă după o întâlnire cu Liviu Dragnea, în biroul liderului PSD de la Parlament. 

Întrebată dacă a trimis la Palatul Cotroceni demisiile miniştrilor Paul Stănescu şi Lucian Şova, Viorica Dăncilă a răspuns: „Da, saptamana trecută, luni cred. Mâine demisia ministrului Transporturilor Lucian Şova împlineşte 15 zile. (…) Am cerut acum toate informaţiile să vedem care este situaţia”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri seara, că încă nu a finalizat analiza privind remanierile, iar despre blocajul care s-ar crea pentru că demisiile miniştrilor devin efective, preşedintele a replicat: ”Soluţia este la PSD, n-au decât să vină cu oameni performanţi”.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat de săptămâna trecută că va lua o decizie după 1 Decembrie în ceea ce priveşte cea de-a doua remaniere guvernamentală privind portofoliile de la Transporturi şi Dezvoltare.

După ce preşedintele i-a respins pe Ilan Laufer la Dezvoltare şi pe Lia Olguţa Vasilescu la Transporturi, premierul Viorica Dăncilă a transmis la Cotroceni alte propuneri – Lia Olguţa Vasilescu pentru portofoliul de ministru al Dezvoltării şi Mircea Drăghici pentru Transporturi.