Guvernul spaniol a cerut Curţii Constituţionale să declare ilegal referendumul privind independenţa Cataloniei

Guvernul spaniol a cerut oficial luni Curţii Constituţionale să declare ilegal referendumul privind independenţa convocat de Catalonia, a declarat premierul spaniol Mariano Rajoy într-o declaraţie televizată, relatează Reuters.

29 sept. 2014, 11:28
Guvernul spaniol a cerut Curţii Constituţionale să declare ilegal referendumul privind independenţa Cataloniei

„Nici scopul, nici procedura de vot, nu sunt compatibile cu Constituţia spaniolă”, a declarat Rajoy, potrivit Agerpres.

Preşedintele guvernului catalan, Artur Mas, a semnat sâmbătă un decret prin care convoacă pentru 9 noiembrie „o consultare populară” privind independenţa Cataloniei, una din cele mai bogate regiuni din Spania marcată de ani de zile de o mişcare pentru independenţă.

Catalonia convoacă referendum pentru independenţă. Guvernul Spaniei susţine că nu va avea loc

Potrivit AFP, şeful guvernului spaniol a recurs la termeni duri pentru a denunţa iniţiativa Cataloniei, pe care o consideră anticonstituţională, calificând-o drept demagogică şi antidemocratică.

„Nimic, nicio persoană, nicio putere sau instituţie, nu poate rupe principiul suveranităţii unice, indivizibile, pe care se bazează viaţa noastră comună”, a declarat Mariano Rajoy într-o conferinţă de presă.

El şi-a exprimat „regretul profund” că preşedintele guvernului acestei puternice regiuni din nord-estul ţării, Artur Mas, a convocat această consultare populară.

„Regret pentru că (referendumul) este împotriva legii, depăşeşte cadrul democraţiei, divizează catalanii, îi îndepărtează de Europa şi de restul Spaniei, şi afectează grav bunăstarea lor”, a mai spus şeful guvernului spaniol.

„Ca să nu mai vorbim de frustrarea la care sunt condamnaţi o parte dintre cetăţenii catalani care sunt împinşi să participe la o iniţiativă ce ar putea să nu vadă lumina zilei din cauza ilegalităţii sale”, a mai spus el. 

Guvernul spaniol a afirmat că se va folosi de toate mijloacele legale pentru a împiedica referendumul privind independenţa pe care Catalonia doreşte să-l organizeze la 9 noiembrie în pofida opoziţiei Madridului.