Gyorgy Frunda: Dacă Iohannis ar fi ales preşedinte, decizia de incompatibilitate nu ar avea niciun efect

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Gyorgy Frunda, jurist şi consilier al premierului Victor Ponta, a declarat, la Digi24, că decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție în dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis nu va avea niciun efect în cazul în care liberalul va fi ales preşedinte al României. Frunda spune că "funcția de președinte a României nu este nici aceeași, nici similară cu cea de primar a unui municipiu din România".

28 oct. 2014, 09:08
Gyorgy Frunda: Dacă Iohannis ar fi ales preşedinte, decizia de incompatibilitate nu ar avea niciun efect

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Gyorgy Frunda mai susţine că un lucru important care nu este adus în această discuție este judecarea pe 4 noiembrie la Curtea Constituțională a articolului pe baza căruia ANI a stabilit că primarul Sibiului ar fi incompatibil.

„Din punct de vedere juridic, cred că decizia Curții este înțeleaptă. A renunțat la presiunile politice și și-a păstrat termenul de judecată. Un element care n-a fost adus în discuție și e foarte important e faptul că la Curtea Constituțională, pe 4 noiembrie, se va judeca constituționalitatea articolului pe baza căruia Agenția Națională de Integritate a stabilit incompatibilitatea domnului Iohannis. E normal deci ca Înalta Curte și toate celelalte instanțe să amâne, știind că există acest termen de judecată, judecarea cauzelor pentru după 4 noiembrie”, a spus György Frunda.

ICCJ a RESPINS cererea ANI: Incompatibilitatea lui Klaus Iohannis se va judeca după alegerile prezidenţiale

Tot din punct de vedere juridic, indiferent ce stabilește Curtea, după părerea mea, dacă domnul Iohannis ar fi ales, decizia potrivit căruia este incompatibil n-are niciun efect juridic asupra alegerii lui, pentru că potrivit legii dânsul nu poate să fie în funcția în care l-a stabilit incompatibilitatea sau o funcție similară. Evident că funcția de președinte a României nu este nici aceeași, nici similară cu cea de primar a unui municipiu din România„, a adăugat udemeristul.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Pe de altă parte, György Frunda a arătat că „avem două articole de lege care se bat cap în cap”.

Este vorba de articolul care este atacat la Curtea Constituțională și stabiliește incompatibilitățile și este vorba despre articolul din Legea administrației publice locale, care obligă primarii și instituția primăriei să aibă un reprezentant în aceste consilii de administrație ale apelor, piețelor și așa mai departe. Această contradicție trebuia de mult rezolvată, iar acum după alegeri legea ANI trebuie discutată, calm, relaxat și trebuie aduse niște soluții care să permită aplicarea unitară a legii”, a mai spus Frunda.

 ÎCCJ a decis luni că nu va judeca mai devreme  dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis.