Hackerul român ‘Guccifer’ ar urma să pledeze vinovat la unele capete de acuzare

Hackerul român supranumit 'Guccifer', inculpat pentru spargerea conturilor de e-mail ale familiei Bush, ale fostului secretar de stat Colin Powell și ale altor personalități americane, ar urma să pledeze vinovat la unele dintre acuzațiile care i se aduc de justiția federală din SUA, relatează site-ul federaltimes.com, care citează agenția Associated Press.

24 mai 2016, 08:57
Hackerul român ‘Guccifer’ ar urma să pledeze vinovat la unele capete de acuzare

O audiere pentru schimbarea pledoariei este programată pentru miercuri în Curtea Districtuală din Alexandria, statul Virginia, în cazul lui Marcel Lazăr, 44 de ani, din Arad, conform documentelor instanței. El a pledat nevinovat luna trecută la mai multe capete de acuzare, printre care acces neautorizat la calculatoare și obstrucționarea justiției.

Documentele instanței nu menționează care sunt capetele de acuzare la care Lazăr va pleda vinovat la noua audiere. Avocatul său numit de instanță, Shannon Quill, a refuzat luni să facă orice fel de comentariu.

‘Guccifer’ a intrat, printre altele, în conturile familiei Bush, dezvăluind fotografii private de familie și picturi ale foștilor președinți George H. W. Bush și George W. Bush.

Marcel Lazăr s-a aflat în atenție la începutul acestei luni când a susținut că ar fi spart serverul privat de e-mail al lui Hillary Clinton. 

Spargerea contului de e-mail al fostului secretar de stat american Hillary Clinton a fost ”un lucru facil”, a declarat — într-un interviu în exclusivitate acordat la începutul lunii mai postului Fox News din închisoare — Marcel Lazăr, devenit celebru după ce a spart conturile de e-mail aparținând unor persoane publice din România. ‘Guccifer’, care a fost extrădat în luna martie în SUA, a fost inculpat în iunie 2014 de către un mare juriu federal din statul Virginia pentru presupuse infracțiuni informatice în Statele Unite.

Rolul potențial al lui Marcel Lazăr în ancheta privind spargerea contului de e-mail al lui Hillary Clinton a fost evocat prima dată în luna aprilie de Fox News.

Ca reacție la afirmațiile lui Lazăr din interviul pentru Fox News, stafful de campanie al lui Hillary Clinton, candidată a Partidului Democrat la prezidențialele din SUA din luna noiembrie, a transmis atunci printr-un comunicat că „nu există absolut niciun fundament pentru a crede afirmațiile făcute de acest infractor din celula în care este închis”. „În plus, el nu oferă nicio dovadă în sprijinul declarațiilor sale, descrierile sale despre serverul doamnei Clinton nu sunt conforme cu realitatea”, se mai menționa în comunicatul citat.

Contul de e-mail al fostului secretar de stat conținea circa 2.200 de e-mail-uri cu informații clasificate și alte 22 de nivel Top Secret.

‘Guccifer’ a declarat că mai întâi a spart contul AOL al lui Sidney Blumenthal, apropiat al lui Hillary Clinton, după care a putut să aibă acces ”cam de două ori” la serverul fostului secretar de stat. El a descris conținutul mesajelor drept ‘neinteresant’ pentru el la acea vreme.

După ce a făcut căutări pe internet și a văzut că existau probleme de securitate în contul e-mail al lui Blumenthal, el a ”intrat” în acest cont, unde a văzut zeci de mesaje trimise de pe adresa de e-mail a lui Hillary Clinton.

În iunie 2014, ‘Guccifer’ a fost condamnat de Tribunalul București la șapte ani de închisoare cu executare.

Procurorii DIICOT l-au acuzat pe Marcel Lazăr Lehel că, în cursul anului 2013, a accesat în mod repetat și fără drept, prin încălcarea măsurilor de securitate, conturile de e-mail aparținând unor persoane publice din România, cu scopul de a intra în posesia datelor confidențiale aflate în poșta electronică. Printre persoanele al căror e-mail a fost spart de ‘Guccifer’ se află fostul director al SRI George Cristian Maior și fosta eurodeputată Corina Crețu.