Hamid Karzai cere retragerea forţelor speciale americane dintr-o provincie afgană

Preşedintele afgan Hamid Karzai reclamă retragerea forţelor speciale americane din provincia instabilă Wardak şi Logar, după ce acestea ar fi creat "grupări armate ilegale" ce generează "insecuritate", a anunţat purtătorul său de cuvânt duminică, relatează AFP.

RomaniaTV.net
24 feb. 2013, 18:06
Hamid Karzai cere retragerea forţelor speciale americane dintr-o provincie afgană

Wardak, care se află la frontiera de sud-vest a Kabulului, este un fief al insurecţiei talibane, în care forţele de securitate afgane întârzie să se impună. „Preşedintele Karzai a ordonat Ministerului Apărării să ceară forţelor speciale americane să plece din provincia Wardak în termen de două săptămâni”, a declarat Aimal Faizi, purtătorul de cuvânt al şefului statului, într-o conferinţă de presă.

„Forţe speciale americane şi grupări armate ilegale pe care le-au creat generează insecuritate, instabilitate şi hărţuiesc locuitorii provinciei”, a continuat el.

Citeşte şi Anunţul lui Barack Obama privind misiunea militarilor americani în Afganistan

Trupelor americane şi acestor grupări armate li se reproşează „arestări” şi „percheziţii de case”, a precizat Faizi. Decizia prezidenţială a fost adoptată în urma unei anchete, după ce locuitori din provincie au venit la Kabul să se plângă, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Citeşte şi Statele Unite ar putea menţine cel mult 9.000 de militari în Afganistan după 2014

Relaţiile dintre Kabul şi Washington sunt tensionate, cu mai puţin de doi ani înaintea retragerii din ţară a celei mai mari părţi a trupelor NATO, conduse de către americani. Karzai se plânge frecvent de bombardamente americane efectuate pe teritoriul afgan, atunci când acestea ating populaţia.

Wardak este un teritoriu-cheie din cauza apropierii sale de capitală, Kabul. Prezenţa unor insurgenţi în această zonă îngreunează transportul rutier spre Kandahar şi provincii situate în sudul ţării.