Hans Klemm: Ecosistemul român al startup-urilor devine tot mai dinamic, dar extinderea este în continuare dificilă

Ecosistemul român al start-up-urilor devine tot mai dinamic, dar extinderea este în continuare dificilă, în contextul în care unele reglementări "pot genera poveri neintenţionate, dar disproporţionate", a declarat, luni, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Hans Klemm.

RomaniaTV.net
10 sept. 2018, 09:56
Hans Klemm: Ecosistemul român al startup-urilor devine tot mai dinamic, dar extinderea este în continuare dificilă

Pentru ca antreprenorii să îşi pună ideile în practică, au nevoie de adevărate „ecosisteme”, formate din universităţi, medii în care sunt dezvoltate cele mai recente tehnologii, incubatoare şi acceleratoare de idei, consultanţi, mentori, reţelele de lideri în afaceri şi platforme de finanţare, a subliniat diplomatul american în deschiderea „Startup Path 2018”.

În acest context, el a încurajat organizatorii evenimentului dedicat antreprenoriatului să ia în considerare următoarele aspecte, ce pot veni în ajutorul celor ce vor să creeze startup-uri – transferul de tehnologie, educaţia şi mentoratul şi atitudinea faţă de risc.

Referindu-se la cultura antreprenoriatului român, el a evidenţiat că aceasta trebuie să se dezvolte într-una „care acceptă eşecul, învaţă din eşec şi foloseşte eşecul drept o treaptă pe eventualul său drum spre succes”.

Hans Klemm a adăugat că spiritul antreprenorial american este „una dintre cele mai admirate calităţi” ale ţării sale.

„Dacă vă gândiţi la antreprenoriatul din SUA, acesta este o reflexie a societăţii noastre – oportunităţi împărtăşite, educaţia şi accesul la capital, susţinute de statul de drept şi întărite de o toleranţă mare în ceea ce priveşte asumarea de riscuri şi înalta toleranţă la eşec”, a punctat Klemm, citat de Agerpres.

Totodată, Klemm a vorbit despre schimburile de experienţă România-SUA, în domeniul antreprenoriatului. Astfel, a apreciat el, „ecosistemul român al startup-urilor devine tot mai dinamic, dar extinderea este în continuare dificilă”.

„Uneori, anumite trăsături ale cadrului instituţional şi de reglementare aici pot genera poveri neintenţionate, dar disproporţionate asupra antreprenorilor şi micilor afaceri. Este important ca factorii de decizie să înţeleagă costurile nevoii de conformitate şi să lucreze să uşureze poverile aduse de aceste reglementări, pentru a crea un mediu benefic afacerilor”, a spus Klemm.

El a vorbit şi despre eventuale eforturi ce ar putea fi făcute pentru a diminua „povara” antreprenorilor.

„Încercăm să încurajăm guvernul să aducă reforme şi eforturi gândite pentru a susţine micile afaceri, tinerii antreprenori, startup-urile şi schimburile. Uneori avem succes, de multe ori nu”, a mărturisit diplomatul american.