Hans Klemm: Toţi caută să ne slăbească parteneriatele şi orientarea noastră transatlantică pentru propriile scopuri ostile

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii (SUA), Hans Klemm, a declarat luni că recrudescența retoricii antisemite constituie un teren fertil pentru cei care încearcă să îndepărteze România de temelia principiilor ei euroatlantice.

09 oct. 2017, 14:26
Hans Klemm: Toţi caută să ne slăbească parteneriatele şi orientarea noastră transatlantică pentru propriile scopuri ostile

„Pentru aproape 50 de ani după cel de-al Doilea Război Mondial, amintirea ororilor Holocaustului a servit pentru întregul continent drept piedică în fața antisemitismului. Și totuși, astăzi, cei care se opun liberalismului și îmbrățișează naționalismul economic caută din nou să îi atace și să îi demonizeze pe evreii din Europa și pe cei din afara ei. Fac acest lucru direct, prin manifestații naționaliste și vandalizarea memorialelor și a cimitirelor. Dar fac acest lucru și indirect, prin atacarea companiilor multinaționale și prin aluzii la pretinse și presupus infame legături evreiești ale unor întreprinderi legitime cu scopul de a crea animozitate și de a prezenta concluzii funeste. Recrudescența acestei retorici antisemite, însoțită de transformările economice cauzate de globalizare, constituie un teren fertil pentru cei care încearcă să manipuleze opinia publică și să îndepărteze România de temelia principiilor ei euroatlantice”, a spus Klemm.

Prezent la un eveniment de comemorare a victimelor Holocaustului, ambasadorul a menționat că această animozitate este agravată de răspândirea diverselor scenarii false care își croiesc drum dinspre internet în discursul public.

„Asemenea scenarii au o singură finalitate, un singur scop: să ne dividă, să ne slăbească instituțiile și să ne polarizeze societățile. Politicienii și jurnaliștii care cedează tentației de a folosi aceste scenarii o fac probabil din oportunism, simțind că există șansa unui câștig pe termen scurt, chiar dacă ei nu cred în mod necesar în respectivele scenarii. Dar acest oportunism este în cele din urmă devastator. Iar prin intermediul acestuia se realizează de fapt opera dușmanilor noștri, a celor care încearcă să ne facă rău. S-ar putea ca la mijloc să fie aripa marginală, xenofobă și rasistă a extremei drepte. S-ar putea să fie influența nocivă a Rusiei. S-ar putea să fie cei care încearcă să divizeze comunitățile prin agitații de un naționalism economic strident. Toți caută să ne slăbească parteneriatele și orientarea noastră transatlantică pentru propriile scopuri ostile”, a mai declarat Klemm.

El crede că răspunsul la amenințarea aceasta este identificarea scenariilor și rezistența în fața lor.

„Iar cei care le diseminează involuntar trebuie făcuți să înțeleagă ce se întâmplă cu adevărat. Pentru că numai prin rezistență, prin contracararea acestui apel la instinctele primare ale oamenilor putem să readucem un echilibru Europei și lumii. Așa cum ne-am angajat să nu uităm niciodată coșmarul Holocaustului, trebuie să fim vigilenți în prevenirea atacurilor actuale și viitoare împotriva tuturor minorităților culturale și religioase. Nu trebuie să permitem ca acești oameni să fie țapi ispășitori pentru aceia care se simt frustrați din cauza unei lumi ce devine din ce în ce mai interconectată”, a spus ambasadorul.

El a menționat că Statele Unite sunt mândre de parteneriatul strategic pe care l-au avut cu România în ultimii 20 de ani.

„Prin intermediul său, am reușit să acționăm constructiv în legătură cu multe probleme, inclusiv nevoia de a combate discriminarea în toate formele sale. Privim de asemenea spre Uniunea Europeană și eforturile pe care aceasta le-a depus în vederea armonizării relațiilor dintre statele membre și popoarele sale”, a adăugat Klemm.