Harta riscului seismic în Bucureşti. Cele mai vulnerabile cartiere din Capitală, în cazul unui seism major

Publicat: Sâmbătă, 13 Octombrie 2018 17:18 // Actualizat: Sâmbătă, 13 Octombrie 2018 17:18 // Sursa: romaniatv.net

O simulare a specialiştilor la Măgurele pentru un seism major arată că zona de nord a Bucureștiului ar fi cea care va prelua cel mai puternic şocul. Zece ani a durat întocmirea hărţii și a fost luat în calcul seismul maxim posibil ca magnitudine - peste 7,5 - produs în zona Vrancea. Un seism cu magnitudinea 7,5 pe Richter stă și la baza exercițiului SEISM 2018 pe care autoritățile îl desfășoară începând de sâmbătă în București și în mai multe mari orașe din țară.

Bucureştiul are o hartă de impact la cutremur. Specialiştii de la Măgurele au făcut o simulare pentru un seism devastator şi au ajuns la concluzia că zona de nord va fi cea care va prelua cel mai puternic şocul. Pe baza hărţii se poate stabili şi cel fel de clădiri pot fi construite în „zonele roşii”.

După Nordul Capitalei, următoarele cel mai afectate zone ar fi centrul şi estul oraşului.

Cei mai expuşi ar fi locuitorii din zonele Otopeni, Pipera, Aviaţiei. Pantelimon, unul dintre cartierele-dormitor ale Capitalei, este el în zona roşie pe harta risculului.

Citeşte şi:  Exerciţiu Seism2018. Arafat: A fost propusă instituirea stării de urgenţă, ce urmează a fi supusă spre aprobare preşedintelui


Specialiștii spun că zona de-a lungul Dâmboviţei este periculoasă pentru că sunt regiuni cu teren nisipos. Acolo pot apărea fenomene de lichefiere a solului, o „curgere” a nisipului, așa cum s-a întâmplat recent în Indonezia. Clădirile aflate de acolo pot, astfel, să se încline.

„În Bucureşti nu ai voie să proiectezi structuri din oţel, pentru că sunt foarte flexibile, exact ce n-ai voie aici”, spune Gheorghe Mărmureanu, director onorific al Institutului Național pentru Fizica Pământului.

Cu toate acestea, în ultimii ani, nordul oraşului a fost invadat de blocuri turn, deși zona este vulnerabilă. La „Aurel Vlaicu” sunt cele mai multe clădiri înalte din Bucureşti. 250.000 de angajaţi lucrează aici, adică o treime din totalul celor care muncesc în birouri în Capitală.

Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Bucureşti cartiere INFP seism
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.6605
RON
12 Dec
noapte -4 °
zi 4 °
Ultimele joburi adaugate
24 H