Ţuţuianu: Directorul Eduard Hellvig a cerut denunţarea protocoalelor de colaborare care nu mai sunt necesare VIDEO

Adrian Ţuţuianu a anunţat că directorul Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig, a solicitat, miercuri, denunţarea protocoalelor de colaborare interinstituţionale care nu mai respectă criteriile de necesitate, actualitate sau utilitate. 

RomaniaTV.net
28 feb. 2017, 12:57
Ţuţuianu: Directorul Eduard Hellvig a cerut denunţarea protocoalelor de colaborare care nu mai sunt necesare VIDEO

Comisia parlamentară pentru controlul SRI a verificat protocoale încheiate de SRI cu alte institituţii ale statului. 

„În urma analizei realizate la SRI din dispoziţia domnului Hellvig s-a constatat că unele protocoale de colaborare nu mai corespund realităţilor juridice ori nu se corelează cu modificările legislative intervenite de la momentul încheierii, iar altele dintre aceste protocoale şi-au atins obiectivele. Ca urmare direcotrul SRI a hotărât denunţarea tuturor protocoalelor aflate în această situaţie, cu notificarea cosemnatarilor, inclusiv cele din domeniul justiţiei care nu mai corespund criteriilor de necesitate, actualitate şi utilitate”, a declarat Adrian Ţuţuianu.

 

Senatorul a precizat că protocoalele de colaborare reprezintă „o formă legală, firească în coperarea instituţională”, existând acte normative unde este prevăzută expres necesitatea încheierii unor protocoale de colaborare între unele instituţii.

„SRI a încheiat protocoale începând din 1992 (…) Unele dintre ele au fost aprobate cu hotărâri ale CSAT”, a mai spus Ţuţuianu precizând că o mare parte din ele au caracter de secret de stat.

De asemenea, acesta a mai spus că există un protocol de colaborare încheiat, în februarie 2009, între SRI şi Parchetul General.

Directorul Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig, a solicitat să fie prezent marți la ședința Comisiei parlamentare de control SRI, întrucât „are lucruri importante de comunicat”.

Şeful Serviciului Român de Informaţii, Eduard Hellvig, s-a aflat la şedinţa Comisia SRI din Parlament, care a avut ca temă protocoalele pe care Serviciul le are sau le-a avut cu alte instituţii, printre care şi DNA.

Şedinţa s-a desfăşurat cu uşile închise.