Hernia ombilicală. Ce este, ce o cauzează, care sunt complicaţiile

Hernia ombilicala este, de cele mai multe ori, nedureroasa si nu creeaza disconfort. La copii, hernia ombilicala se vindeca de la sine, pana la varsta de 4 ani. In unele cazuri, insa, hernia ombilicala necesita tratament.

RomaniaTV.net
24 aug. 2018, 20:05
Hernia ombilicală. Ce este, ce o cauzează, care sunt complicaţiile

Ce cauzeaza hernia ombilicala

Hernia ombilicala apare cand deschiderea din muschiul abdominal care permite cordonului ombilical sa iasa in exterior, nu se inchide complet. Aceasta conditie este foarte comuna in cazul bebelusilor, insa poate aparea si la adulti.

La adulti, hernia apare din cauza presiunii asupra muschilor abdominali. Potentiali factori de risc sunt:

    Greutatea mare
    Sarcini frecvente
    Sarcina multipla
    Exces de fluide in canitatea abdominala
    Tuse puternica, persistenta

Ce simptome are hernia ombilicala

Hernia ombilicala la bebelusi si copii mici se poate vedea cand acesta plage, rade sau urmeaza sa aiba scaun. Atat la copii, cat si la adulti, in cazul herniei ombilicale se formeaza in jurul buricului o umflatura sau un bumb.

De cele mai multe ori, hernia ombilicala este nedureroasa. Insa, pot fi si cazuri extrem de dureroase la adulti si creeaza disconfort.

Mergi de urgenta la medic daca:

    Sunt dureri mari
    Exista stari de voma si varsaturi
    Bulbul este foarte tare, inflamat si fara culoare.

Cum se diagnosticheaza hernia ombilicala

Medicul va efectua un examen clinic prin care va determina tipul herniei ombilicale. Daca hernia poate fi impinsa inapoi in cavitatea abdominala, medicii o numesc reductibila. Daca nu poate fi impinsa in cavitatea abdominala se numeste hernie ombilicala incarcerata. Aceasta din urma prezinta riscul unor complicatii serioase incat se poate strangula si poate cauza afectarea serioasa a tesuturilor.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.