Hidroelectrica, îngrijorată de faptul că, la nivel declarativ, concluziile unei investigaţii în derulare au fost ante-pronunţate

Hidroelectrica se declară îngrijorată de faptul că, la nivel declarativ, concluziile unei investigaţii în derulare, aflată în stadiu incipient, au fost ante-pronunţate şi solicită la rândul său un tratament similar şi corectitudine, susţinând că ea respectă principiul transparenţei în relaţia cu autorităţile.

10 sept. 2018, 18:30
Hidroelectrica, îngrijorată de faptul că, la nivel declarativ, concluziile unei investigaţii în derulare au fost ante-pronunţate

„Hidroelectrica ia act cu surprindere de suspiciunile exprimate în spaţiul public de Consiliul Concurenţei în legătură cu modul de acţiune al societăţii pe piaţa producerii şi comercializării de energie electrică din România şi priveşte cu îngrijorare faptul că, la nivel declarativ, concluziile unei investigaţii în derulare, aflată în stadiu incipient, au fost ante-pronunţate. Pentru eliminarea acuzaţiilor de posibil abuz de poziţie dominantă al companiei, Hidroelectrica a pus deja şi este dispusă în continuare să pună la dispoziţia oricăror instituţii şi organisme competente toate documentele necesare pentru clarificarea comportamentului societăţii. Compania respectă principiul transparenţei în relaţia cu autorităţile şi solicită la rândul său un tratament similar şi corectitudine”, se arată într-un comunicat al Hidroelectrica, remis luni AGERPRES.

Potrivit sursei citate, strategia Hidroelectrica presupune contractarea pe termen lung: peste 80% din energia vândută de societate este destinată îndeplinirii acestui tip de contracte.

Mai mult, Hidroelectrica susţine că acţionează cu prioritate pe pieţele cu grad predictibil mare şi evită, pe cât posibil, tranzacţiile pe pieţele cu volatilitate ridicată.

„Societatea respectă principiile de comportament de piaţă consacrate prin Legea 123/2012, a energiei electrice şi gazelor naturale: tranzacţionare transparentă, concurenţială şi nediscriminatorie. Astfel, deşi Piaţa pentru Ziua Următoare este considerată ‘de referinţă’ în accepţiunea Consiliului Concurenţei, ea prezintă pentru Hidroelectrica un interes marginal: în anul 2017 societatea a tranzacţionat pe PZU 6% din totalul producţiei de energie, iar în anul 2018 procentul a fost de 8%. Relevant este în acest context şi faptul că Hidroelectrica a avut anul trecut o cotă de 3,5% din totalul volumelor tranzacţionate pe PZU şi de 5,2% în primul semestru al anului curent”, afirmă compania.

În comunicat se atrage atenţia că poziţia dominantă presupune, în definiţia dată de Comisia Europeană, ca ”o întreprindere care deţine o cotă importantă dintr-o anumită piaţă să se comporte în sensul îngrădirii concurenţei pe acea piaţă. De asemenea, poziţia dominantă este considerată comportament anticoncurenţial atunci când întreprinderea se foloseşte de poziţia sa în mod abuziv pentru a elimina concurenţa”, ori Hidroelectrica nu se găseşte într-o astfel de situaţie.

Fluctuaţiile de preţ de pe pieţe reflectă deficitul sau surplusul de energie electrică dintr-o anumită perioadă, precizează Hidroelectrica.

„Dorim să subliniem faptul că Hidroelectrica îşi asigură strategic rezervele de apă pentru contractele aflate în derulare şi serviciile de sistem licitate şi – mai mult – se află la dispoziţia Operatorului Naţional de Transport Transelectrica, apelările în piaţa de echilibrare în cazul dezechilibrelor produse de ceilalţi participanţi la piaţă făcându-se exclusiv prin DEN”, se mai spune în comunicat.

Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind un posibil abuz de poziţie dominantă al companiei Hidroelectrica pe piaţa producerii şi comercializării de energie electrică din România, potrivit unui comunicat al instituţiei de concurenţă.

Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind un posibil abuz de poziţie dominantă al Hidroelectrica