Holeră în Haiti. Declaraţia halucinantă a Secretarului ONU: „Ne cerem scuze. Nu am făcut nimic” pentru a combate epidemia

Organizația Națiunilor Unite (ONU) a prezentat joi, pentru prima oară, scuze haitienilor, pentru rolul său în epidemia de holeră care devastează țara, fără a-și recunoaște totuși responsabilitatea juridică.

02 dec. 2016, 07:24
Holeră în Haiti. Declaraţia halucinantă a Secretarului ONU: „Ne cerem scuze. Nu am făcut nimic” pentru a combate epidemia

„În numele Națiunilor Unite, vreau să vă spun foarte clar: ne cerem scuze poporului haitian”, a declarat secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, succesiv în creolă, franceză și engleză, în fața Adunării Generale a ONU.

Pur și simplu, noi nu am făcut suficient în ce privește epidemia de holeră și propagarea acesteia„, a adăugat el. „Ne pare foarte rău pentru rolul nostru”, a spus Ban Ki-moon.

Potrivit mai multor experți independenți, holera ar fi fost adusă în Haiti de Căștile albastre nepaleze din cadrul Misiunii ONU, care au deversat reziduuri infectate într-un râu, amintesc agențiile internaționale de presă. Un grup independent de specialiști, numit chiar de ONU, a arătat că sursa exactă a bolii nu a putut fi determinată.

În ciuda scuzelor prezentate joi, organizația internațională își menține poziția că ea nu are o responsabilitate legală în această problemă.”Noi nu ne-am schimbat poziția noastră juridică”, a explicat presei secretarul general adjunct al ONU, Jan Eliasson. Ban a reiterat că ONU avea o „responsabilitate morală să acționeze”. Acest caz, a recunoscut el, ” a aruncat o umbră asupra relațiilor” între ONU și Haiti și a „umbrit reputația Căștilor albastre”.

El a prezentat în mod oficial Adunării un plan de ajutorare a familiilor victimelor epidemiei și de luptă mai eficace împotriva maladiei. Aceasta a contaminat deja 800.000 de persoane, dintre care 9.000 au murit, din octombrie 2010.Pentru această „nouă abordare”, ONU speră să mobilizeze 400 de milioane de dolari, dar banii întârzie să vină.