Hong Kong: Ciocniri între manifestanţii prodemocraţie şi grupuri antiproteste

Poliţia a început să înlăture baricadele manifestanţilor din Hong Kong, potrivit corespondenţilor agenţiei France Presse aflaţi la faţa locului. Sute de persoane, unele cu măşti, bare de fier şi instrumente de tăiat, au dărâmat luni bariere ridicate de manifestanţii prodemocraţie în centrul financiar al Hong Kong-ului, încăierându-se cu protestatarii care ocupă străzile de două săptămâni, relatează Reuters.

13 oct. 2014, 06:10
Hong Kong: Ciocniri între manifestanţii prodemocraţie şi grupuri antiproteste

Poliţia din Hong Kong a început în primele ore ale zilei de luni să înlăture baricadele ridicate de peste două săptămâni de manifestanţi prodemocraţie, potrivit corespondenţilor agenţiei France Presse aflaţi la faţa locului.

Poliţiştii au început să demonteze baricadele din apropierea principalului punct al manifestaţiei, cartierul Admiralty, luându-i prin surprindere pe manifestanţi, al căror număr era mai redus pe timpul nopţii.

În câteva ore, câteva grupuri care se opun mişcării de protest au venit în locurile unde se aflau manifestanţii şi au încercat să-i disperseze, profitând de acţiunea anterioară a poliţiei de înlăturare a baricadelor.

Imediat au izbucnit ciocniri, primele de acest fel între demonstranţi şi membri ai grupurilor antiproteste. Manifestanţii consideră însă că atacurile au fost coordonate şi că în acestea ar fi fost implicate organizaţii criminale asiatice, notează Reuters.

Unii dintre membrii grupurilor antiproteste vorbeau dialectul mandarin, dar nu şi pe cel cantonez, ceea ce sugerează că nu ar fi din Hong Kong.

În cele din urmă, poliţia a separat cele două grupuri, formând o baricadă umană între ele. În final, calmul a revenit pe străzi, însă locuitorii din Hong Kong se aşteaptă la noi izbucniri. Tinerii protestatari spun că vor rămâne pe străzi ‘până la capăt’.

Manifestanţii, majoritatea studenţi, cer democraţie deplină şi i-au solicitat liderului din Hong Kong, Leung Chun-ying, să demisioneze, după ce Beijingul a exclus în august organizarea unui scrutin liber pentru alegerea şefului executivului local în 2015.

Demonstraţiile au escaladat la sfârşitul lunii septembrie, după ce poliţia a folosit gaze lacrimogene şi bastoane împotriva protestatarilor. De atunci, forţele de ordine au dat dovadă de reţinere, iar prezenţa lor a fost minimă.

Hong Kong-ul trece prin cea mai gravă criză politică de la retrocedarea sa către China în 1997.