Hossu: Ministerele trebuie să realizeze calcule pentru corectarea disfuncţionalităţilor identificate

Ministerele trebuie să efectueze calcule pentru corectarea disfuncționalităților identificate în Memorandum și să prezinte costurile legate de corectarea acestora, a declarat, luni, Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa, după discuțiile pe tema Legii salarizării publice, purtate la Ministerul Muncii.

25 ian. 2016, 15:38
Hossu: Ministerele trebuie să realizeze calcule pentru corectarea disfuncţionalităţilor identificate

„Astăzi s-a discutat cu patru ministere, respectiv Ministerul Educației, Ministerul Sănătății, Ministerul Tineretului și Sportului și Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională. S-au analizat criteriile de competitivitate, respectiv dacă s-au discutat cu sindicatele din domeniu și dacă sunt observații sau alte chestiuni. S-au identificat 6 disfuncționalități, s-a discutat problema costurilor pentru corectarea fiecăreia în parte și câte funcții sunt, câte posturi implică, care este diferența de bani legat de acest lucru. De exemplu, cei de la educație au zis că pentru a intra pe noua grilă cu 1.250 de lei ar trebui cam 200 de milioane de lei pe un an întreg”, a explicat Bogdan Hossu, pentru Agerpres.

Discuţii la Ministerul Muncii pe legea salarizării. Marius Nistor: Sunt aspecte pe care nu le putem accepta

Hossu a precizat că a treia tematică ar fi prezentarea altor disfucționalități identificate față de cele din Memorandum sau a altor probleme specifice care trebuie corectate, iar în acest sens au venit cu niște funcții suplimentare reprezentanții Ministerului Comunicațiilor și cei de la Ministerul Tineretului și Sportului.

„După mine unele din corecții vor trebui eșalonate pe o distanță mai mare pentru că nu va exista resursa financiară ca să se facă totul odată”, a spus Hossu.

Potrivit acestuia, în prezent raportul minim/maxim în ceea ce privește salarizarea bugetară este de 1 la 38 și trebuie să se comprime, conform discuțiilor, la 1 la 15, iar probabil în 2020, cu creșterea salariului minim, se va ajunge la o grilă complet funcțională. Liderul Cartel Alfa a explicat că, la anul, probabil că salariile mici vor fi crescute, ca să se realizeze această diferențiere.

Potrivit Memorandumului privind Procedura și Calendarul consultărilor pe legea privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, marți ar urma să participe la discuții Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Transporturilor, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Ministerul Pentru Consultare Publică și Dialog Civic. În perioada 5 — 10 februarie ar urma să aibă loc redactarea și finalizarea proiectului de lege de către grupul de lucru interministerial.