Human Right Watch: Există DOVEZI CLARE că regimul de la Damasc a folosit GAZE CHIMICE

Există dovezi ce sugerează cu tărie că guvernul sirian este responsabil pentru atacul cu gaze chimice ce a ucis peste 1.400 de persoane, a anunţat marţi organizaţia neguvernamentală Human Rights Watch, contrazicând dezminţiri repetate făcute în acest sens de Bashar al-Assad.

RomaniaTV.net
10 sept. 2013, 09:11
Human Right Watch: Există DOVEZI CLARE că regimul de la Damasc a folosit GAZE CHIMICE

Într-un raport publicat la New York, preluat de Reuters, gruparea americană ce militează pentru drepturile omului a explicat că a ajuns la această concluzie după ce a analizat declaraţii ale unor martori, informaţii legate de sursa atacurilor şi dosarele medicale ale victimelor, informează Agerpres.

„Dovezile referitoare la tipul de rachete şi arme folosite în aceste atacuri sugerează cu tărie că este vorba despre sisteme despre care se ştie că se află în posesia şi sunt folosite de forţele guvernamentale siriene„, conform Human Rights Watch, potrivit Agerpres.

„Human Rights Watch şi experţi în armament care monitorizează folosirea armamentului în Siria nu consideră că forţele siriene de opoziţie ar deţine rachete de 140mm şi 330mm precum cele folosite în atac şi nici lansatoarele necesare”, potrivit sursei citate. Atacul cu arme chimice din apropiere de Damasc de la 21 august a omorât peste 1.400 de persoane. Siria este răvăşită de un conflict civil dur între trupele lui Assad şi forţele rebele care vor să pună capăt unei „domnii” de patru decenii a familiei Assad.

Raportul Human Rights Watch vine în contextul în care Statele Unite ale Americii încearcă să obţină aprobarea Congresului pentru o operaţiune militară în Siria, în timp ce preşedintele Barack Obama analizează o propunere rusă ce are în vederea plasarea arsenalului chimic sirian sub control internaţional.