Iarna îşi intră în drepturi, trafic îngreunat. Vezi unde ninge şi cât a ajuns să aibă stratul de zăpadă

Au început ninsorile anunţate de meteorologi. În mai multe localităţi din judeţul Braşov ninge deja de câteva ore. Primii fulgi de nea au apărut şi în Târgovişte, Piteşti, Bacău, Botoşani şi Roman. Temperaturile sunt destul de scăzute, iar meteorologii anunţă ninsori în 14 judeţe.

25 nov. 2015, 06:55

Ninsori ca-n plină iarnă în mai multe zone ale ţării. A nins ore întregi, fără oprire, iar şoselele au fost acoperite de zapădă. La munte, mai multe trasee au fost deja închise de salvamontişti după ce stratul de zăpadă a ajuns la aproape jumătate de metru. 14 judeţe din centrul ţării sunt la această oră sub cod galben de ninsori.

La Rânca, în judeţul Gorj, stratul de zăpadă depus pe șosea a depășit 10 centimetri. Drumarii au acţionat cu utilaje şi materiale antiderapante. La Bolboci, în Dâmboviţa, o maşină plină cu muncitori a rămas înzăpezită. Jandarmii au fost cei care i-au scos din nămeţi.

Probleme şi la Predeal, unde traficul feroviar a fost blocat. Un copac a fost doborât de vânt, a rupt liniile de înaltă tensiune şi a căzut peste calea ferată.

În Masivul Bucegi, accesul pe traseele montane a fost interzis turiştilor, după ce stratul de zăpadă a ajuns şi la 40 de centimetri. În staţiunile montane, venirea zăpezii a adus însă multă bucurie. A nins puternic şi la Bâlea Lac.

Frigul a făcut deja primele victime. Trei oameni au fost găsiţi morţi în stradă din cauza temperaturilor scăzute din ultimele nopţi. Meteorologii atrag atenţia că urmează zile reci, iar pe timp de noapte temperaturile pot
cobori sub zero grade.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, marţi dimineaţa, un COD GALBEN DE NINSORI, valabil în intervalul 24 noiembrie, ora 16.00 – 25 noiembrie, ora 14.00.

În intervalul menţionat, temporar va ninge în zona de munte, iar în Carpaţii Meridionali şi în cea mai mare parte a Carpaţilor Orientali se va depune strat de zăpadă, local mai consistent. Treptat, vor predomina ninsorile şi în estul şi sudul Transilvaniei, precum şi în Subcarpaţii Moldovei.

Trecător şi izolat, precipitaţii mixte vor fi şi în zonele deluroase din restul teritoriului. În sudul şi sud-estul ţării se vor cumula cantităţi de apă ce pot atinge pe arii restrânse 15…20 l/mp. Precipitaţii, local mai abundente, se vor semnala şi pe parcursul zilelor următoare.

Având în vedere mesajul de atenţionare meteorologică cu cod galben, emis de Administraţia Naţională de Meteorologie, valabil până miercuri la ora 14:00, Poliţia Rutieră recomandă conducătorilor auto să circule prudent, cu viteză adaptată condiţiilor meteo-rutiere, să păstreze distanţa în mers, să nu se angajeze în efectuarea unor manevre riscante în trafic, să nu acţioneze brusc mecanismele de direcţie şi frânare şi să utilizeze cu precădere frâna de motor, mai ales pe sectoarele de drum cu carosabil alunecos.

Pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, anvelopele de iarnă sunt obligatorii.

În următoarele zile, vremea se va menţine închisă, iar precipitaţiile vor continua în toate ţara şi local vor fi mai importante cantitativ. Se vor semnala mai ales ploi, la munte ninsori, iar în centru, local în nord-est şi pe arii restânse în rest vor fi precipitaţii mixte. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări temporare în regiunile extracrpatice şi în zonele montane. Temperaturile maxime vor fi de la 0…2 grade in depresiunile Carpatilor Orientali si 14…15 grade pe litoral, in prima zi, apoi valorile termice vor fi în scadere si aici, respectiv nu vor mai depăşi 9…10 grade.

Vezi şi: PROGNOZA METEO. Vezi cum va fi vremea în următoarele zile