Iarna nu s-a sfârşit în Statele Unite: Nord-Estul ţării, puternic afectat de ninsori, viscol şi grindină GALERIE FOTO şi VIDEO

Nord-estul SUA se află marți dimineață sub zăpadă și grindină, lovit de furtuna de zăpadă "Stella" care a provocat închiderea școlilor și anularea a mii de zboruri, chiar dacă efectele au fost mai puțin grave decât se anticipa.

14 mart. 2017, 15:50

După o iarnă neobișnuit de blândă, furtuna a început în jurul orei locale 02.00 (07.00 GMT). La începutul dimineții se depusese în Manhattan un strat de 15 cm de zăpadă, iar în capitala financiară a SUA localnicii aveau de furcă și cu grindina, gheața și rafalele de vânt.

Totuși, prognoza meteo națională a revizuit în scădere cantitățile de zăpadă care urmau să cadă în metropola americană. Luni, experții evocau posibilitatea unor straturi de zăpadă de până la 60 cm, revizuind apoi estimarea la 15-20 cm. Alerta de viscol, instituită luni la miezul nopții pentru 24 de ore, a fost ridicată în cele din urmă pentru New York la puțin timp după ora locală 08.00 (13.00 GMT).
În anumite cartiere din New York, precum Brooklyn, zăpada s-a transformat în ploaie cu gheață în cursul dimineții, în contextul în care temperaturile se apropie de zero.

Toate școlile au fost închise, funcționarii din serviciile care nu erau indispensabile au primit instrucțiuni să rămână la domiciliu, iar tribunalele și unele muzee și-au închis porțile. Sediul ONU a fost și el închis, în condițiile în care mii de delegați trebuiau să asiste la o conferință privind femeile.
În restul orașului totul se desfășoară cu încetinitorul. Autobuzele circulă încă dar, la fel ca și garniturile de metrou, sunt mai goale ca de obicei.

Pe de altă, transportul aerian este aproape paralizat. În jur de 75% din zborurile de pe aeroporturile din New York — John F. Kennedy, Newark și La Guardia — au fost anulate. În total, circa 5.400 de zboruri spre sau cu plecare din SUA au fost anulate marți și peste 7.800 de luni până miercuri, potrivit site-ului FlightAware. Aeroporturile din Washington, Philadelphia, Boston și, într-o măsură mai mică, Chicago au fost și ele afectate. Numeroase trenuri care circulau între Boston și New York au fost anulate, obligându-i pe mulți pasageri să rămână în New York.

Temperaturile sunt cu puțin peste zero, amestecul de zăpadă și de ploaie riscând să creeze mari probleme de polei, a avertizat guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, invitându-i pe oameni să rămână la ei acasă.

Citeşte şi Stare de urgenţă în New York, New Jersey, Pennsylvania şi Virginia înainte de sosirea furtunii de zăpadă Stella

Circa 2.000 de membri ai Gărzii naționale și 5.000 de pluguri de zăpadă au fost mobilizate în întreg statul, a precizat el pe CNN.

La vest și la nord de New York, în special din New England, se așteaptă căderi importante de zăpadă, prognoza meteo avertizând că se vor acumula între 30 și 45 cm de zăpadă.

Această ofensivă târzie a iernii afectează în special regiunile New York, New Jersey, Philadelphia și sudul statului Connecticut, unde trăiesc circa 19 milioane de persoane.
Căderi de zăpadă s-au produs însă din Carolina de Nord și până în statul Maine, trecând prin Washington.

Prima întâlnire dintre Donald Trump și Angela Merkel, care era prevăzută pentru marți la Casa Albă, a fost amânată pentru vineri. Împrejurimile Casei Albe erau acoperite cu un strat de circa cinci centimetri de zăpadă. Elevii și funcționarii au primit permisiunea să ajungă cu două-trei ore de întârziere, în timp ce școlile din comitatele alăturate au fost închise.