ICCJ: Asigurătorul RCA trebuie să plătească singur pagubele cauzate prin infracţiune

Asigurătorul de răspundere civilă auto (RCA) este obligat să acopere singur pagubele cauzate prin infracţiune într-un accident de maşină, a hotărât recent Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), prin admiterea unui recurs în interesul legii. Asta înseamnă că inculpaţii din procesele penale nu vor mai putea să fie obligaţi să plătească o parte din despăgubiri. Decizia va deveni obligatorie pentru instanţele autohtone odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

16 feb. 2016, 07:17
ICCJ: Asigurătorul RCA trebuie să plătească singur pagubele cauzate prin infracţiune

ICCJ a soluţionat luni un recurs în interesul legii prin care a stabilit că asigurătorul RCA este parte responsabilă civilmente în procesele penale şi că acesta este nevoit să repare de unul singur daunele cauzate prin infracţiune într-un accident auto. 

„În cazul asigurării obligatorii de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, societatea de asigurare are calitate de parte responsabilă civilmente şi are obligaţia de a repara singură prejudiciul cauzat prin infracţiune, în limitele stabilite în contractul de asigurare şi prin dispoziţiile legale privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă”, scrie într-un comunicat de presă al ICCJ cu privire la Decizia nr. 1/2016, ce va deveni obligatorie după publicarea în Monitor.

Practic, judecătorii au stabilit în acest fel o interpretare obligatorie a articolului 86 din Codul penal, atunci când în procese sunt implicate societăţile de asigurare de pe piaţa RCA. Aşa cum prevede articolul respectiv, „persoana care, potrivit legii civile, are obligaţia legală sau convenţională de a repara în întregime sau în parte, singură sau în solidar, prejudiciul cauzat prin infracţiune şi care este chemată să răspundă în proces este parte în procesul penal şi se numeşte parte responsabilă civilmente”.

Decizia ICCJ vine ca urmare a practicii neunitare a instanţelor judecătoreşti din România, care, atunci când au avut parte de cauze ce implicau accidente auto cu prejudicii cauzate prin infracţiuni, au luat hotărâri diferite.

Notă: În cadrul proceselor penale, părţile sunt inculpatul, partea civilă şi partea responsabilă civilmente.

Calitatea procesuală a asigurătorului RCA, incertă

Recursul în interesul legii soluţionat luni de ICCJ a fost formulat de fostul procuror generalal Parchetului de pe lângă ICCJ, Tiberiu Niţu.

Acesta a solicitat Înaltei Curţi să ia o decizie deoarece, în urma exminării jurisprudenţei existente în materia stabilirii calităţii procesuale a asigurătorilor RCA şi a limitelor răspunderii în procesele penale, a constatat existenţa a două orientări diferite.

Potrivit recursului în interesul legii, într-o primă orientare, instanţele au apreciat căsocietatea de asigurare are calitatea de parte responsabilă civilmente. Astfel, aceasta a fost obligată fie să repare singură prejudiciul cauzat prin accidentul auto, fie să plătească despăgubirile civile în solidar cu inculpatul.

Mai multe detalii, pe avocatnet.ro