Bogdan Olteanu rămâne în arest preventiv încă 30 de zile. Avocatul lui va depune contestaţie UPDATE

Magistraţii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au decis, luni, să prelungească cu încă 30 de zile mandatul de arestare preventivă pentru fostul viceguvernator al BNR Bogdan Olteanu, în dosarul în care este acuzat de trafic de influență, potrivit România TV. Decizia nu este definitivă, dar este executorie. Constantin Durgheu, avocatul lui Bogdan Olteanu, va depune contestație la decizia judecătorilor.

22 aug. 2016, 06:06

UPDATE Judecătorii de la ICCJ au admis cererea procurorilor DNA, de prelungire a mandatului de arestare preventivă în cazul lui Bogdan Olteanu. Astfel, acesta va rămâne în arest preventiv pentru încă 30 de zile. Fostul viceguvernatorul se află în arestul Poliţiei Capitalei.

Constantin Durgheu, avocatul lui Bogdan Olteanu, a declarat luni, după ce ICCJ a prelungit mandatul de arestare pentru fostul viceguvernator BNR cu încă 30 de zile, că va depune contestație la decizia judecătorilor.

Situația lui este o situație reală, pe care n-o poate neglija nimeni. Nu trebuie să se plângă, dar situația lui este cât se poate de evidentă, de frustrare, de bulversare emoțională, datorită faptului că nu-și poate exercita dreptul la apărare. E adevărat că starea de arest preventiv nu-ți poate da un confort psihic sau emoțional, dar una e confortul, și alta e dreptul la apărare. Nu a avut nimic de obiectat asupra condițiilor de detenție, deși nu sunt cele mai bune și e un lucru știut, toată lumea se plânge de ele, dar bulversarea emoțională e dată în special de faptul că nu-și poate exercita după cum se cuvine dreptul la apărare„, a declarat avocatul Constantin Durgheu.

UPDATE Avocatul lui Bogdan Olteanu a declarat că instanţa ar trebui să constate că nu se impune menţinerea în arest preventiv a fostului viceguvernator al BNR, arătând că dreptul la apărare al acestuia din detenţie este doar teoretic, practic fiind mult îngrădit.

Judecătorul a ascultat cu atenţie toate pledoariile. (…) Nu am adus toate dovezile ce le doream, deoarece au fost mici probleme vineri la grefă. (…) Din punctul meu de vedere, nu se impune menţinerea în arest preventiv a lui Olteanu. (…) Dreptul la apărare al lui Olteanu în închisoare este doar teoretic, dar practic este foarte, foarte mult îngrădit. El nu a invocat componenta confortului privind arestul, ci componenta dreptului la apărare”, a spus avocatul lui Bogdan Olteanu, Florin Durgheu, potrivit news.ro.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, în 12 august, arestarea preventivă a lui Bogdan Olteanu, atunci fiind emis un mandat pentru 16 zile. Întrucât mandatul de arestare preventivă este până în 27 august, procurorii DNA au cerut ICCJ prelungirea măsurii. Solicitarea trebuia să fie judecată vineri, dar magistratul care va da soluţia în acest caz a admis o cerere de amânare pentru luni a cauzei. Decizia care se va lua, luni, nu este definitivă, dar este executorie.

Bogdan Olteanu este acuzat că, în perioada iulie-noiembrie 2008, în calitate de președinte al Camerei Deputaților, a solicitat și primit de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu suma de un milion de euro și sprijin electoral în schimbul numirii lui Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării.

Ulterior, ca urmare a diligențelor depuse de Bogdan Olteanu, Liviu Mihaiu a fost numit la data de 18 septembrie 2008 în funcția de guvernator al Deltei Dunării.

Procurorii susțin că suma de un milion de euro a fost transferată dintr-un cont din Cipru în contul din Bulgaria al unei societăți înregistrate în SUA și apoi retrasă în numerar în trei zile consecutive. Ulterior, la solicitarea lui Vîntu, banii i-au fost remiși lui Olteanu la biroul unde acesta își desfășura activitatea, în sediul PNL.

De asemenea, procurorii arată că, în toamna anului 2008, Bogdan Olteanu a participat la alegerile parlamentare, urmărind obținerea unui mandat de deputat.

În acest context, din dispoziția lui Vîntu, Olteanu a beneficiat de consultanță politică pentru campania electorală fără să achite contravaloarea serviciilor de zeci de mii de euro. 

CITEŞTE ŞI: Bogdan Olteanu, înregistrat de denunţătorul său imediat după ce a ieşit de la DNA