Dorin Cocoş A CEDAT. Ce a spus în faţa instanţei care decide dacă îl lasă în arest la domiciliu

Dorin Cocoş, Gabriel Sandu şi Gheorghe Ştefan au compărut, vineri seară, în faţa judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) pentru judecarea propunerilor procurorilor DNA privind măsurile preventive ce vor fi aplicate în continuare în cazul acestora în dosarul "Microsoft". Magistraţii au rămas în pronunţare şi vor anunţa o decizie abia luni, potrrivit România TV.

20 feb. 2015, 16:44
Dorin Cocoş A CEDAT. Ce a spus în faţa instanţei care decide dacă îl lasă în arest la domiciliu

Potrivit România TV, Dorin Cocoş a recunoscut în faţa judecătorului acuzaţiile DNA, confirmând astfel declaraţiile date anterior procurorilor. Cu toate acestea, magistraţii au decis să amâne pentru luni momentul deciziei.

Gabriel Sandu şi Dumitru Nicolae au spus acelaşi lucru în faţa judecătorilor, în vreme ce Gheorghe Ştefan şi-a menţinut declaraţiile iniţiale în care nu recunoaşte implicarea sa în dosarul Microsoft.

Instanţa supremă a rămas în pronunţare cu privire la propunerea anchetatorilor DNA privind măsurile preventive vizându-i pe Dorin Cocoş, Gabriel Sandu şi Dumitru Nicolae. În cazul lui Gheorghe Ştefan, judecătorul a stabilit disjungerea propunerii de menţinere a arestului preventiv.

Vasile Blaga, dat pe mâna procurorilor de Dorin Cocoş. Cum gestiona BANII NEGRI pentru campania din 2009

Pentru Dorin Cocoş, anchetatorii au solicitat schimbarea măsurii arestului preventiv cu măsura arestului la domiciliu, iar în cazul lui Sandu şi Nicolae, menţinerea arestului la domiciliu.

În cazul primarului din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, care a fost audiat vineri la DNA, procurorii au cerut menţinerea arestului preventiv, cu toate că acesta invocă grave probleme de sănătate şi solicită arest la domiciliu.

Gheorghe Ştefan, pregătit să facă denunţuri. Sunt vizate persoane importante

Totodată, anchetatorii cer prelungirea arestului la domiciliu pentru Gabriel Sandu şi omul de afaceri Dumitru Nicolae. Propunerile procurorilor vor fi judecate de Horia Valentin Şelaru, fost procuror la Parchetul instanţei supreme.

Dorin Cocoş este arestat preventiv în dosarul Microsoft, alături de primarul suspendat al municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan. În arest preventiv au fost, până în 25 ianuarie, şi fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu şi omul de afaceri Dumitru Nicolae, aceştia fiind în prezent în arest la domiciliu.

Instanţa supremă a decis, pe 23 ianuarie, ca Gabriel Sandu şi Nicolae Dumitru, urmăriţi penal în dosarul Microsoft, să fie plasaţi în arest la domiciliu, în timp ce Dorin Cocoş şi Gheorghe Ştefan să rămână arestaţi preventiv. Decizia nu a fost contestată, astfel că Sandu şi Dumitru au plecat din arest pe 25 ianuarie.

Gheorghe Ştefan, suspect de CANCER. Vezi FIŞA MEDICALĂ

Elena Udrea a fost şi ea în arest preventiv în acest dosar, în perioada 11 – 17 februarie, în preezent fiind cercetată în arest la domiciliu.

Potrivit anchetatorilor, fostul soţ al Elenei Udrea, Dorin Cocoş, ar fi pretins şi primit 9.000.000 de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de Florică încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

Totodată, potrivit anchetatorilor, în anul 2010, Dorin Cocoş, în baza înţelegerii cu Udrea, ar fi pretins de la Gabriel Marin, administrator al societăţii Omnilogic, suma de circa 3.000.000 de euro, pentru a debloca plăţile aferente contractului e-România. Gabriel Marin a făcut un denunţ la DNA, arătând că i-a plătit lui Dorin Cocoş prin intermediul lui Dinu Pescariu, suma de 3.050.000 de euro.

La rândul său, Dinu Pescariu, vizat în dosarul „Microsoft”, a denunţat-o pe Udrea, arătând că aceasta i-a cerut 500.000 de euro „pentru a-i rezolva problemele din justiţie”.

Totodată, potrivit procurorilor, Dorin Cocoş ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

Potrivit informaţiilor apărute în presă, înainte de a fi plasat în arest la domiciliu, Gabriel Sandu, arestat preventiv în dosarul Microsoft, le-ar fi declarat anchetatorilor, în susţinerea solicitării sale de înlocuire a acestei măsuri, că pe întreaga durată a mandatului său de ministru al Comunicaţiilor ar fi finanţat lunar PDL cu sume însumând aproximativ 300.000 de euro.

„Pe întreaga perioadă a mandatului meu de ministru, am finanţat PDL cu sume lunare însumând circa 300.000 de euro în total. Aceste sume le-am înmânat direct şefului meu, Emil Boc, primul ministru al României. Recunosc şi admit, de asemenea, că am acceptat să finanţez partidul şi acţiunile sale, pentru a-mi facilita sprijinul politic şi a-mi menţine funcţia de ministru dar şi poziţia în conducerea centrala PDL.Mai precis, în cazul meu, aveam de adus la partid circa 5 milioane de euro, am avansat aceşti bani din fondurile personale, legale, şi le-am recuperat parţial în modalitatea expusă de Claudiu Florică, Dorin Cocoş şi Gheorge Ştefan. Practic eu trebuia să particip la campania prezidenţială din 2009 cu patru milioane de euro”, ar fi declarat Sandu, potrivit Antena 3.

Gabriel Sandu le-ar mai fi spus procurorilor DNA care instrumentează dosarul Microsoft că o parte din banii daţi ca mită ar fi ajuns şi la foştii miniştri Adriean Videanu şi Radu Berceanu, dar şi la Roberta Anastase.