Iei antibiotice? Iată ce efecte secundare au

Prescrise în tratarea infecțiilor cauzate de bacterii, antibioticele nu sunt lipsite de efecte adverse, ca mai toare medicamentele. Este bine de știut că unele dintre acestea pot fi prevenite.

RomaniaTV.net
10 ian. 2017, 08:50
Iei antibiotice? Iată ce efecte secundare au

Episoade frecvente de diaree

Se numără printre cele mai întâlnite consecințe ale unui tratament cu antibiotice. Între 1 și 10 din 100 de persoane care iau astfel de medicamente se confruntă cu episoade frecvente cu diaree. Motivul? Antibioticele distrug atât bacteriile rele, cât și pe cele bune, perturbând astfel echilibrul florei intestinale. De aceea, trebuie să înlocuim bacteriile bune pierdute, luând, la 2 ore de la administrarea antibioticului, probiotice.

Infecție cu ciuperci Candida

Candidoza este o infecție care apare la nivel genital sau bucal, cauzată de o ciupercă, Candida albicans. Unele femei care iau antibiotice se pot confrunta cu un dezechilibru al bacteriilor din vagin, acest lucru favorizând dezvoltarea candidozei. Simptomele prin care ea se manifestă sunt: mâncărimi, durere și secreții vaginale.

Citeşte şi  Eliberează-te de dureri, fără medicamente

Colită cu clostridium difficile

Clostridium difficile (C. difficile) este o bacterie prezentă în intestin. Dacă urmezi un tratament cu antibiotice (de exemplu, amoxicilină), există riscul ca ea să se dezvolte și să se înmulțească și să ducă la apariția colitei cu clostridium difficile. Simptomele unei infecții cu C. difficile pot varia de la diareea ușoară, până la inflamația intestinului, situație când viața este în pericol.

Reacții adverse severe

Reacțiile alergice sunt posibile la orice medicament, inclusiv antibiotice. Multe dintre ele sunt ușoare, dar altele pot fi grave și necesită asistență medicală. În cazul în care ești alergic la un anumit antibiotic, există riscul să ai probleme de respirație, urticarie și să ți se umfle limba și gâtul.

Foarte rar, 1 din 1.000 de persoane poate prezenta o reacție alergică severă sau imediată la antibiotice (șoc anafilactic, manifestat prin puls accelerat, erupție la nivelul pielii, greață și vărsături). Dacă ți-a apărut o erupție pe piele sau urticarie ori ai avut o reacție alergică severă sau imediată la un antibiotic în trecut, spune-i medicului, pentru a nu ți-l prescrie din nou.

Citeşte continuarea pe click!sanatate.ro