IGNAT 2017. Tradiţii şi obiceiuri pentru ziua în care se taie porcul: De ce trebuie ca porcul să fie încălecat de un copil

IGNAT 2017. Pentru românii Ignatul este sinonim cu ziua în care se taie porcul şi în case urmează se să pregătească toate bunătăţile care se pot pune pe masa de Crăciun şi Revelion.

19 dec. 2017, 12:12
IGNAT 2017. Tradiţii şi obiceiuri pentru ziua în care se taie porcul: De ce trebuie ca porcul să fie încălecat de un copil

IGNAT 2017. TRADIŢII ŞI OBICEIURI

La taierea porcului nu e bine ca cei milosi din fire sa stea, deoarece se zice ca porcul moare cu mare greutate, iar carnea va fi tare si va fierbe greu.

Unii batrani spun ca dupa ce porcul a fost taiat, parlit si spalat, e bine sa pui o patura pe el si un copil sa-l incalece. Asta va aduce un an fara boli si plin cu bogatii si sanatate.

Este bine atunci cand se taie porcul, oamenii sa rosteasca cuvintele: Ignat, Ignat/ Porc umflat, iar inainte de sacrificare sa spuna: Doamne ajuta, sa-l mancam sanatosi. Aceste cuvinte erau adresate pentru iertarea uciderii voite a animalului, atat sfantului care patrona ziua de taiere cat si lui Dumnezeu.

Citeşte şi IGNAT 2017. Ce păţeşte cel care munceşte ASTĂZI. Superstiţii de Pomana Porcului

In zona Teleormanului, un alt obicei spune ca pe fruntea copiilor este bine sa se faca semnul crucii cu sangele animalului sacrificat la Ignat, pentru a fi plini de sanatate si rosii in obraji in anul care va veni.

In ajunul Ignatului se fierbe grau din care sa manance toti membrii familiei, iar ce ramane se da pasarilor a doua zi in zori, acest obicei se face pentru bunul mers al vietii si al treburilor. 

In unele locuri, untura de porc negru este folosita la vraji. De asemenea, cei care erau banuiti ca vor ajunge strigoi erau unsi cu untura de porc negru.

Cei care au ajutat la porc, primesc pomana porcului, de la care este nelipsita tuica fiarta.

Citeşte şi IGNAT 2017: Aşa afli dacă va fi o iarnă grea