Igor Dodon retrage Strategia Securităţii Naţionale şi planul aferent de implementare

Președintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunțat marți retragerea proiectului Strategiei securității naționale și a Planului de acțiuni pentru implementarea acestuia, elaborate în perioada mandatului predecesorului său în funcție, proeuropeanul Nicolae Timofti, potrivit Deschide.md.

27 iun. 2017, 11:11
Igor Dodon retrage Strategia Securităţii Naţionale şi planul aferent de implementare

Totodată, Dodon a anunțat crearea unei noi comisii care să se ocupe de elaborarea unei noi Strategii a securității naționale a Republicii Moldova, care să corespundă, așa cum declară el, intereselor naționale și care să pună accentul pe statutul de neutralitate, pe consolidarea statalității și modernizarea republicii.

„Am semnat un decret privind retragerea proiectului Strategiei securității naționale și a Planului de acțiuni pentru implementarea acestuia, elaborate în perioada mandatului fostului președinte, deoarece conținutul lor nu mai corespunde schimbărilor substanțiale care au avut loc în mediul național, regional și internațional de securitate”, scrie Dodon în pagina sa de Facebook.

Potrivit acestuia, inițierea procesului de elaborare a Strategiei securității naționale este o prerogativă a președintelui Republicii Moldova, prevăzută expres în Legea cu privire la apărarea națională.

Proiectul actualei Strategii a securității naționale a fost elaborat de un grup de funcționari, experți și reprezentanți ai mediului academic, indică Radio Chișinău, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Dodon reacţionează virulent la declaraţiile lui Traian Băsescu, la Congresul PUN

Potrivit documentului, Republica Moldova se confruntă cu riscuri și amenințări la adresa securității sale atât de ordin extern, cât și intern. Printre amenințările externe majore figurează instabilitatea regională, conflictul din estul Ucrainei și riscul de extindere a acestuia în Republica Moldova, implicarea unor cetățeni străini în probleme de politică internă și susținerea regimului separatist de la Tiraspol. Principala amenințare de ordin intern este corupția organelor de stat, potrivit documentului, precum și instabilitatea din sectorul bancar.

Noul proiect al Strategiei naționale de securitate a fost avizat de guvern în vara anului 2016. Ulterior, el a fost trimis în parlament, dar nu a fost examinat până în prezent. Ultima Strategie de securitate națională a Republicii Moldova a fost adoptată în 2011, amintește postul de radio citat.