Vremea rea a făcut ravagii în 16 judeţe şi Capitală: Peste 150 de arbori doborâţi din cauza vântului şi a zăpezii, anunţă IGSU

Căderi masive de zăpadă, viscol, vânt puternic au afectat 16 judeţe ale ţării şi Bucureştiul la acest sfârşit de săptămână, a informat duminică Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

RomaniaTV.net
16 dec. 2018, 09:59
Vremea rea a făcut ravagii în 16 judeţe şi Capitală: Peste 150 de arbori doborâţi din cauza vântului şi a zăpezii, anunţă IGSU

Au fost afectate judeţele Arad, Bihor, Buzău, Caraş-Severin, Covasna, Dâmboviţa, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Ilfov, Mehedinţi, Olt, Prahova, Teleorman, Timiş, Tulcea şi Capitala.

Potrivit IGSU, pompierii militari alături de reprezentanţii autorităţilor locale şi utilajele administratorului de drum au acţionat pentru deblocarea a peste 40 de autovehicule care nu mai puteau înainta din cauza zăpezii. De asemenea, în cursul zilei de sâmbătă s-a intervenit pentru degajarea de pe autoturisme sau carosabil a peste 150 de arbori şi 15 stâlpi doborâţi din cauza căderilor de zăpadă şi vântului puternic. 

În judeţele Hunedoara, Ialomiţa şi Teleorman s-a intervenit cu autofreze la deschiderea drumului pentru ca trei ambulanţe să poată ajunge ajunge la cazuri medicale.

În judeţul Prahova, pe raza localităţii Slănic, autorităţile locale au intervenit pentru preluarea a 46 de persoane aflate într-un autocar care nu mai putea înainta. Toţi pasagerii au fost transportaţi cu un microbuz la hotelul unde erau cazaţi, iar autocarul va fi coborât atunci când condiţiile de drum vor permite.

În judeţul Olt, pompierii militari au intervenit pentru deblocarea şi repunerea pe roţi a unui autocar răsturnat între localităţile Salcia şi Pleşoiu. Salvatorii au îndepărtat zăpada care bloca accesul către persoanele din interior, au evaluat medical toţi ocupanţii, în condiţii de siguranţă.

Până la finalizarea misiunii de repunere a autocarului pe carosabil, cele 29 de persoane au fost transportate la şcoala din localitatea Slătioara. Ulterior, toţi pasagerii şi-au continuat deplasarea către destinaţie, cu acelaşi autocar.

Din cauza crengilor căzute pe liniile de cale ferată, traficul feroviar din judeţul Caraş Severin a fost întrerupt temporar. Persoanele aflate în trenurile oprite au fost preluate de autocare şi transportate în localităţile de distinaţie.

În municipiul Timişoara, echipajele ISU au intervenit pentru degajarea a 94 copaci căzuţi pe carosabil şi pe autovehicule, precum şi pentru înlăturarea stâlpilor de electricitate şi cablurilor electrice desprinse din cauza vântului.

 În continuare, unităţile IGSU funcţionează cu efective mărite, iar echipajele de salvatori rămân mobilizate pentru a putea acţiona rapid în zonele afectate de ninsori.

IGSU recomandă cetăţenilor să urmărească permanent atenţionările transmise de autorităţi, să se informeze asupra stării drumurilor şi să îşi echipeze autoturismele pentru circulaţia în regim de iarnă, iar persoanelor care vor să urmeze trasee montane să fie echipate corespunzător şi să evite zonele cu vizibilitate redusă.Evoluţia fenomenelor meteorologice periculoase este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional Naţional din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.