Ilegalitate uriaşă în cazul porţii ucigaşe din Timişoara. Inspectoratul de Stat în construcţii acuză Primăria

Primăria Timişoara a încălcat grav legea în cazul porţii care a ucis un student în timpul furtunii. Inspectoratul de Stat în Construcţii anunţă că lucrările de reabilitare a porţii s-au făcut în mod ilegal.

RomaniaTV.net
19 oct. 2017, 07:19
Ilegalitate uriaşă în cazul porţii ucigaşe din Timişoara. Inspectoratul de Stat în construcţii acuză Primăria

Inspectoratul de Stat în Construcții comunică faptul că lucrările de reabilitare a porții morții de pe Calea Lugojului, care s-a prăbușit ucigându-l pe studentul Vlad Baici, de 24 de ani, s-au făcut în mod ilegal. Potrivit pressalert.ro, lucrările s-au efectuat după ce Primăria Timișoara a eliberat o autorizație de construire în regim de urgență în luna octombrie 2014, dar lucrările au început doar în iunie 2015. Pretextându-se urgența, s-a evitat licitația publică, lucrarea a fost încredințată firmei Stareto SRL, abonată la contractele cu Primăria Timișoara, compania primind câte 56.000 euro pentru fiecare dintre porțile de intrare de pe Calea Lugojului și Calea Aradului.

Citeşte şi Tragedia studentului ucis de furtună a fost filmată. O cameră a surprins momentul când poarta Timişoarei cade peste el VIDEO

În conformitate cu documentele depuse de investitor – Primăria Municipiului Timișoara și executant SC Stareto SRL, după primele constatări, rezultă că există 4 planșe, cu titlul ”Poartă de intrare în oraș”, cu denumirile ”Plan de situație”, ”Structură existentă”, ”Soluție propusă”, ”Detalii”, dar acestea nu se pot considera proiect, având în vedere că lipsesc piesele scrise și desenate, conform anexei 1, la Legea 50/1991 privind calitatea în construcții litera A.

De asemenea, după primele constatări, din documente reiese că Procesul verbal de recepție la terminarea lucrărilor s-a încheiat contrar prevederilor legale impuse de Regulamentul de recepție a lucrărilor de construcție și instalații aferente acestora din 14.06.1994, aprobat prin HG nr.273/1994, în vigoare până la 28.07.2017 și de Legea 10/1995 privind calitatea în construcții, în vigoare la momentul respectiv, neputând fi încadrată ca recepție legală. Investitorul nu a asigurat verificarea corectă a execuției prin personalul atestat – diriginte de șantier, impus de Legea 10/1995, privind calitatea în construcții. La ora actuală, controlul este în stadiu de finalizare„, se arată în răspunsul semnat de Emil Florin Albotă, inspectoratul general al Inspectoratului de Stat în Construcții.

Chestionat în legătură cu acest subiect, primarul Nicolae Robu a refuzat să răspundă, motivând că există o anchetă în desfăşurare.