RAPORT SIE: Nu există OFIŢERI ACOPERIŢI printre candidaţii la Preşedinţie, parlamentari sau membrii Guvernului

Serviciul de Informaţii Extern a transmis Comisiei de specialitate din Parlament, sub semnătura directorului Teodor Meleșcanu, că nu există ”ofițeri acoperiți” în Parlament, Guvern sau printre candidații la Președinție. 

17 sept. 2014, 11:40

Răspunsul SIE vine în urma speculațiilor apărute în ultimele zile, ca urmare a afirmațiilor făcute de președintele Traian Băsescu, conform cărora printre potențialii candidați la președinția României s-ar afla ofițeri acoperiți.

Vicepreşedintele Comisiei de control SIE, Ilie Sârbu, a confirmat, miercuri, că serviciul a transmis comisiei, sub semnătura şefului Serviciului, Teodor Meleşcanu, un document din care reiese că nu există niciun candidat la prezidenţiale, ministru sau parlamentar care să fie ofiţer acoperit.

„A avut loc şedinţa Comisiei de control şi supraveghere a SIE. Am primit un material din partea serviciului semnat de ministrul Meleşcanu prin care ni se comunică că nu există niciun fel de situaţie în care un candidat, ministru, parlamentar să fie ofiţer acoperit”, a spus Ilie Sârbu.

Întrebat dacă documentul transmis de SIE comisiei parlamentare de control atestă faptul că nu există un ofiţer acoperit în acest moment sau că nu ar fi existat în trecut, Sârbu a precizat că acest fapt este fără relevanţă. „Nu e relevant asta. Pe noi ne interesează doar ceea ce s-a spus”, a precizat Sârbu.

Social-democratul a arătat că ar trebui ca şi SRI să se autosesizeze şi să transmită comisiei de control al SRI un document privind acest subiect.

Traian Băsescu, chemat la audieri în Parlament în scandalul ofiţerului sub acoperire, candidat la Preşedinţie

„Acum, eu nu le dau sfaturi. Fiecare serviciu şi fiecare comisie lucrează după un program pe care şi-l stabilesc. Dar în mod firesc probabil că ar trebui şi dânşii (să transmită documentaţia necesară comisiei parlamentare – n.r.) ca să se încheie acest circ care s-a creat artificial şi care nu face niciun fel de serviciu României”, a spus Sârbu.

Preşedintele Băsescu a declarat recent, despre faptul că unii candidaţi la Preşedinţie nu şi-ar fi completat CV-ul, că trebuie să spună dacă au fost sau nu ofiţeri acoperiţi şi a precizat că, dacă nu se va întâmpla, o va face el, arătând că nu este corect să duci o asemenea funcţie „având două butoane”.

„Încă mai cred că au timp candidaţii, înainte de a-şi depune candidaturile, să spună public, îşi completeze CV-ul, dacă au fost cumva sau nu ofiţeri acoperiţi”, a spus Traian Băsescu, într-o emisiune a postului B1 TV.

Johannis: Nu cred că există un ofiţer acoperit printre candidaţi. E o fumigenă marca Băsescu

ACL a depus, marţi, la conducerea Camerei Deputaţilor solicitarea, semnată de 109 deputaţi ai PDL şi PNL, privind constituirea unei comisii parlamentare de anchetă pentru a lămuri informaţia lansată de către şeful statului potrivit căreia printre candidaţii la Preşedinţie ar fi un ofiţer acoperit.