Ilie Vonica, unul dintre cei mai puternici oameni din industria medicală, s-a sinucis

Ilie Vonica a murit marţi după-amiază, la una din clinicile sale din Sibiu, unde a ajuns după ce a căzut de la etajul vilei sale, prima ipoteză a anchetatorilor fiind că bărbatul a încercat să se sinucidă, sărind de la etaj.

03 iun. 2014, 21:29

Ilie Vonica a fost unul dintre cei mai puternici antreprenori locali din industria locală de medicamente, care şi-a început businessul în urmă cu aproape 20 de ani în servicii private la Sibiu, dar pe care l-a extins atât în distribuţia de medicamente, iar recent şi în producţie.

 Grupul Polisano pe care îl controla a ajuns la afaceri de peste 350 mil. euro şi are aproximativ 2.000 de angajaţi.

Afacerea lui Vonica include o firmă de distribuţie (Polisano SRL – cea mai mare mare din grup), o reţea de farmacii (Reţeta), o fabrică (Polipharma Industries), o reţea de clinici generaliste (Clinica Polisano), centre de fertilizare in vitro şi un spital privat (la Sibiu).

Cea mai mare firmă din grupul lui Vonica a fost distribuitorul de medicamente, care anul trecut a avut afaceri de 330 mil. euro.

Totodată, un alt proiect pe care omul de afaceri l-a făcut din timpul crizei a fost fabrica Polipharma Industries, o investiţie pe care a dorit întotdeauna să o dezvolte, după cum spunea într-un interviu acordat Ziarului Financiar.

Ultimii ani au fost extrem de dinamici pentru antreprenorul sibian care a bifat primul exit, vânzarea clinicilor de dializă către Diaverum.

Anul trecut distribuitorul Polisano a demarat investiţii de 53 milioane de lei (12 milioane de euro) într-o secţie de producţie a medicamentelor folosite în trata­mentul cancerului.

În 2012, familia Vonica bătea palma cu operatorul german de servicii de dializă Diaverum pentru vânzarea a nouă clinici, după negocieri care au durat un an de zile. După finalizarea deal-ului, reprezentanţii Diaverum spuneau că negocierilor cu Ilie Vonica au fost foarte dure, omul de afaceri ştiind că „are un activ bun, ceea ce i-a permis să fie un pic mai dur”.

Ilie Vonica, unul dintre cei mai bogați români

Ilie Vonica era unul dintre cei mai bogați oameni din România. El avea o avere estimată la aproximativ 160 de milioane de euro. Omul de afaceri figurează pe primul loc în județul Sibiu în topurile celor mai bogați români realizate de revistele Forbes și Capital, în anul 2013. Acesta deține firme în domeniul distribuției de medicamente, peste o sută farmacii, o fabrică de medicamente, o reţea de clinici generaliste, o clinică de dializă, mai multe centre de fertilizare în vitro şi un spital.

Ginecolog de profesie

 Ilie Vonica a terminat Facultatea de Medicină Generală în anul 1982 la Timișoara, iar timp de trei ani a fost medic stagiar la Spitalul Judetean Sibiu. După ce a profesat medicina generală în câteva comune din Sibiu, își susține examenul de rezidentiat, în anul 1990. Timp de patru ani, de la această dată face un rezidențiat în ginecologie la București, Sibiu și Cluj. În anul 1993 deschide prima policlinică în Sibiu, iar un an mai târziu pune bazele unei afaceri din distribuția de medicamente. În anul 2008 Polisano se află pe pe locul patru în topul jucătorilor de profil, potrivit unor date centralizate de Ziarul Financiar. Vonica ajunge să dețină în domeniul medical privat patru clinici în București, iar în Sibiu o policlinică și un spital. De asemenea,în domeniul distribuției de medicamente deține nouă depozite proprii. Printre cele mai noi proiecte ale sale se numără centrele de dializă și cele de fertilizare în vitro. În anul 1996 se înfiinţează lanţul de farmacii Reţeta – Polisano Pharma, care în momentul de faţă este cel mai mare lanţ regional de farmacii din judeţul Sibiu, numărând peste 18 locaţii.

Ilie Vonica a lăsat o scrisoare de adio

Proprietarul Grupului Polisano, Ilie Vonica, a explicat, în scrisoarea lăsată în locuinţa sa din municipiul Sibiu, că arestarea soţiei şi problemele firmelor sale l-au determinat să îşi ia viaţa, el cerându-i, totodată, iertare soţiei şi să aibă grijă de fiica lor, potrivit unor surse judiciare.

Surse judiciare au declarat, presei locale că, în scrisoarea pe care a lăsat-o în locuinţa sa din municipiul Sibiu, Ilie Vonica, proprietarul grupului Polisano, care s-a aruncat de la una din teresele casei, a explicat că arestarea soţiei sale l-a împins la acest gest.

Documentul este adresat soţiei, căreia Ilie Vonica i-a scris că nu poate trăi „singur”, ştiind că ea este „acolo”, adică în arest.

Ilie Vonicai i-a cerut iertare soţiei atât pentru gestul pe care l-a făcut, cât şi pentru că nu a rezistat problemei pe care o avea familia sa. În scrisoare, Vonica i-a mai spus soţiei că a iubit-o foarte mult şi că, ştiind că este mult mai puternică decât el, o roagă să aibă grijă de tot, în special de fiica pe care o aveau împreună.

Aceleaşi surse au precizat că, din discuţiile avute cu apropiaţii familiei Vonica, s-a stabilit că omul de afaceri a refuzat să mănânce de când soţia sa a fost arestată, iar marţi, înainte de a se arunca în gol de pe o teresă a imobilului în care locuia, a fumat foarte mult.

Sursele citate au afirmat că scrisoarea de adio lăsată de Ilie Vonica se află în prezent la poliţiştii Secţiei 1 Sibiu, care realizează ancheta sub coordonarea unui procuror.

Trupul celui care a fost Ilie Vonica va fi depus în cursul zilei de miercuri la Biserica din groapă, situată pe strada Justiției din Sibiu, arată apropiați ai familiei îndoliate.

Înmormântarea a fost programată pentru ziua de duminică, tot la Biserica din groapă, în al cărei cimitir familia omului de afaceri sibian își are locul de veci.