Imaginea sistemului medical din România: Medici prost plătiţi, bătuţi şi înjuraţi de pacienţi

Un raport prezentat la Colegiul Medicilor din Bucureşti arată că 86% dintre doctorii din Capitală au fost expuşi în cel puţin o circumstanţă la agresiune verbală, iar 10% au fost victime ale violenţelor fizice.

07 mai 2015, 10:11
Imaginea sistemului medical din România: Medici prost plătiţi, bătuţi şi înjuraţi de pacienţi

50% din totalul medicilor din Bucureşti chestionaţi au declarat că agresiunile verbale, fizice sau de altă natură, produse în timpul exercitării profesiei, le-au afectat sănătatea, calitatea vieţii sau activitatea, arată studiul realizat de Fundaţia Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti (CMMB).

Potrivit „Studiului pilot privind expunerea la agresiune a medicilor din Bucureşti”, 14,2% dintre cei intervievaţi spun că nu au avut asemenea incidente de agresiune. De asemenea, 48% dintre cei care au fost victime ale violenţei la locul de muncă nu au depus un raport oficial cu privire la eveniment pentru a semnala violenţa fizică sau abuzul verbal. Doar 47,3% dintre cei care au consemnat că au fost agresaţi fizic (în total declarând 176 agresiuni fizice) s-au adresat poliţiei.

Creşterea numărului de incidente, frecvenţa şi severitatea impactului fac ca unii profesionişti de îngrijire a sănătăţii să sufere de simptome date de stres şi epuizare (36,8 %) şi, în anumite cazuri, de tulburări datorate unui stres post-traumatic (2,9%), arată studiul. 15,7% apreciază că violenţa a avut un impact negativ asupra familiei şi asupra calităţii vieţii lor.

În Bucureşti sunt înregistraţi aproximativ 14.500 medici, dintre care 68% sunt femei şi 32% bărbaţi.

CITEŞTE ŞI: Bătaie ca-n Vestul Sălbatic într-un spital din Baia Mare. Sânge pe pereţi, strigăte de groază şi haos la UPU