Imagini CUTREMURĂTOARE cu dezastrul de la graniţa României. Serbia şi Bosnia-Herţegovina, înghiţite de ape

Zeci de mii de oameni au rămas fără case, iar bilanţul morţilor continuă să crească. Serbia şi Bosnia-Herţegovina au fost lovite de inundaţii fără precedent. Imaginile cu inundaţiile care au făcut ravagii în Balcani sunt dramatice.

19 mai 2014, 14:44

Serbia şi Bosnia-Herţegovina se confruntă cu cele mai grave inundaţii din ultimii 120 de ani. Cel puţin 44 de oameni şi-au pierdut viaţa.

Oraşul Obrenovaţ, din Serbia, a fost acoperit aproape în întregime de ape. Acolo se află şi principala centrală electrică din Serbia care alimentează o mare parte a ţării. Potrivit premierului sârb, aceasta este lucrarea cea mai importantă din ţară care trebuie apărată cu orice preţ. Râul Sava, care trece prin localitate, a atins cote record.
 
Situaţia este catastrofală şi în Bosnia-Herţegovina, unde apele ating în anumite zone chiar şi doi metri. Oamenii au văzut cum în câteva clipe le dispare agoniseala de o viaţă.

Un adevărat pericol la adresa populaţiei o reprezintă minele antipersonal, rămase din timpul războiului din fosta Iugoslavie. Autorităţile se tem că alunecările de teren şi puhoaie vor scoate la iveală dispozitivele explozive, care ar putea face noi victime.

 

În faţa naturii dezlănţuite, Serbia şi Bosnia-Herţegovina au cerut ajutor din partea comunităţii internaţionale. Rusia, Statele Unite şi jumătate din ţările membre UE, printre care şi România, au răspuns apelului.

Numeroase state europene au trimis deja transporturi cu alimente, pompe de apă şi generatoare electrice.