Imagini din satelit confirmă distrugerea templului Bel din Palmira

Imagini din satelit confirmă distrugerea templului Bel, o bijuterie a orașului antic Palmira din deșertul sirian, a anunțat luni ONU.

01 sept. 2015, 03:36
Imagini din satelit confirmă distrugerea templului Bel din Palmira

„Putem confirma distrugerea clădirii principale a templului Bel și a unui rând de coloane” adiacente, a declarat Institutul Națiunilor Unite pentru Formare și Cercetare (UNITAR), după ce a comparat imagini din satelit făcute înainte și după explozie, al doilea act de distrugere comis într-o săptămână de gruparea Statul Islamic (SI) contra unui templu din Palmira, amintește AFP.

Pe o imagine din satelit la 27 august se vedea clar templul, o structură dreptunghiulară înconjurată de coloane, a cărui ridicare a fost terminată în secolul al II-lea. Pe o altă fotografie făcută luni, doar câteva coloane situate la extremitatea sitului sunt vizibile.

Pe 23 august, SI a distrus în totalitate cu explozivi templul Baalshamin din Palmira.

Această distrugere, confirmată vineri de UNITAR care de asemenea a comparat imagini din satelit ale sitului, a fost calificată drept „crimă de război” de UNESCO.

Cu o săptămână înainte de distrugerea acestui templu, SI l-a decapitat pe fostul șef pentru antichități din Palmira, Khaled al-Assaad, 82 de ani.

SI consideră lucrările religioase preislamice, mai ales statuile, drept idolatrie, amintește France Presse.