IMUNITATEA preşedintelui, la CCR. Zegrean: Decizia va avea relevanţă, nu se încheie lumea cu acest preşedinte

Preşedintele Curţii Constituţionale a României (CCR), Augustin Zegrean, a explicat joi că o decizie a judecătorilor constituţionali cu privire la imunitatea şefului statului, o excepţie pe această temă fiind ridicată de senatoarea PSD Gabriela Firea, are relevanţă pentru următorii preşedinţi ai României.

13 nov. 2014, 08:38
IMUNITATEA preşedintelui, la CCR. Zegrean: Decizia va avea relevanţă, nu se încheie lumea cu acest preşedinte

CCR a dezbătut joi excepţia de neconstituţionalitate a senatoarei PSD Gabriela Firea în legătură cu imunitatea şefului statului, excepţie ridicată în procesul în care ea a contestat decizia Parchetului General de suspendare a anchetării preşedintelui Traian Băsescu pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj.

CCR a analizat excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.312 alin.(2) din Codul de procedura penală ‘în măsura în care se aplica Preşedintelui României’.

‘Va avea relevanţă pentru că nu se încheie lumea cu acest preşedinte. Vor mai fi preşedinţi şi de aici încolo’, a afirmat Augustin Zegrean înainte de şedinţa în care, printre altele, se discută şi excepţia ridicată de Firea.

Zegrean a evitat să dea un răspuns despre limitele imunităţii, recomandând jurnaliştilor să caute în Constituţie, ‘care dă răspuns la toate întrebările’.

Preşedintele CCR a făcut trimitere la articolul 84 din Constituţie când a fost întrebat dacă şeful statului nu are imunitate absolută.

Procurorul de şedinţă le-a cerut judecătorilor Curţii Constituţionale a României respingerea excepţiei ridicate de senatoarea PSD Gabriela Firea, însă a apreciat că se impune o interpretare a dispoziţiilor care vizează imunitatea preşedintelui României, deoarece sunt ‘lapidar reglementate’.

După prezentarea concluziilor pe fondul excepţiei, reprezentantul Ministerului Public a solicitat CCR să constate constituţionalitatea prevederilor criticate cu o rezervă de interpretare a Curţii, apreciind că dispoziţiile privind instituţia imunităţii şefului statului sunt lapidar reglementate. Procurorul a adăugat că se impune din partea CCR să indice cum trebuie aplicate aceste prevederi.

Gabriela Firea a depus pe 16 aprilie o plângere penală în care îl acuză pe şeful statului de ameninţare şi şantaj în legătură cu declaraţiile pe care acesta le-a făcut într-o emisiune televizată.

În data de 18 aprilie, Parchetul General a anunţat că a deschis un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj în legătură cu plângerea penală depusă Gabriela Firea împotriva lui Traian Băsescu, însă procurorii au dispus suspendarea anchetei, deoarece preşedintele se bucură de imunitate