În Israel s-a stârnit iadul: Flăcările mistuie tot ce le stă în cale

Zeci de mii de persoane au fost evacuate din cauza extinderii incendiilor de vegetaţie în mai multe zone ale Israelului, în special în Haifa - al treilea oraş ca mărime din ţară.

24 nov. 2016, 18:34

Incendiile actuale au fost provocate de seceta din ultimele două luni şi favorizate de vântul puternic din nordul Haifei. Incendiile ameninţă acum şi Ierusalimul.

Şeful poliţiei israeliene a declarat că există suspiciuni că în unele regiuni incendiile ar fi fost provocate intenţionat, iar premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a vorbit chiar despre „acte de terorism”. „Orice caz care a fost rezultatul unui incendiu (provocat) sau a unei incitări la incendiu echivalează cu un act terorist”, a declarat Netanyahu, citat de publicaţia Haaretz. Premierul a mai spus că „oricine va încerca să incendieze părţi din Israel va fi primi o pedeapsă severă”.

La rândul său, ministrul Educaţiei, Naftali Bennett, a sugerat faptul că ar putea fi implicaţi arabi sau palestinieni. Numai cei străini de această ţară sunt în stare să îi dea foc”, a mai spus Bennett.

Primarul din Haifa, Yonah Yahav, a declarat că sunt indicii potrivit cărora unul dintre incendii s-ar fi declanşat atunci când ” cineva a aruncat o ţigară într-o zonă industrială în care erau mult petrol şi fluide inflamabile”, potrivit bbc.com.

Citeşte şi Israelul cere Greciei şi Croaţiei avioane pentru stingerea incendiilor

Patru palestinieni au fost arestaţi, fiind bănuiţică ar fi provocat un incendiu în apropiere de Ierusalim şi urmează să se prezinte în instanţă fiind „suspecţi de neglijenţă” ce a dus la declanşarea incendiului.

Municipalitatea din Haifa a informat că aproximativ 50.000 de locuitori din Haifa şi-au părăsit locuinţele de teama extinderii flăcărilor. De asemenea, peste 130 de persoane au ajuns la spitale pentru îngrijiri medicale.

În 2010, 42 de oameni au murit într-un incendiu declanşat pe Muntele Carmel, la sud de Haifa.