În pragul FALIMENTULUI. Kievul vrea de la Rusia relaţii de egalitate şi respect pentru OPŢIUNEA EUROPEANĂ

Ucraina se află în pragul falimentului, a afirmat duminică preşedintele interimar Olexandr Turcinov într-un discurs adresat naţiunii. El i-a cerut Rusiei să dezvolte relaţiile bilaterale pe picior de egalitate, dar să respecte opţiunea europeană a Kievului.

RomaniaTV.net
23 feb. 2014, 20:24
În pragul FALIMENTULUI. Kievul vrea de la Rusia relaţii de egalitate şi respect pentru OPŢIUNEA EUROPEANĂ

„Ucraina este pe cale să cadă în prăpastie, este în pragul falimentului”, a declarat Turcinov, denunţând guvernarea preşedintelui demis Viktor Ianukovici şi premierului său Mikola Azarov care, după cum s-a exprimat, „au ruinat ţara”.

Pe de altă parte, Olexandr Turcinov a cerut Rusiei să respecte „opţiunea europeană” a Ucrainei. „Suntem pregătiţi pentru un dialog cu Rusia, dezvoltând relaţiile noastre pe picior de egalitate (…) şi cu respectarea opţiunii europene a Ucrainei. Sper că această orientare va fi confirmată în alegerile prezidenţiale” fixate pe 25 mai, a mai declarat el, subliniind că integrarea europeană reprezintă ‘o prioritate’ pentru Ucraina.

La rândul său, şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton vine luni la Kiev pentru a discuta cu noua conducere a Ucrainei despre măsurile ce trebuie luate pentru a pune capăt crizei politice şi pentru a stabiliza economia ţării, a anunţat, duminică, purtătorul său de cuvânt, Maja Kocijancic, citat de AFP, informează Agerpres.

Ashton urmează să se întâlnească în capitala ucraineană cu „principalii actori” ai evenimentelor şi „să discute despre sprijinul UE acordat unei soluţionări durabile a crizei politice, precum şi despre măsurile menite să stabilizeze situaţia economică” din această ţară.