În următorii cinci ani, un sfert dintre români nu va mai avea medic de familie

Societatea Naţională de Medicină a Familiei (SNMF) a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că, în următorii cinci ani, un sfert dintre români nu va mai avea medic de familie, iar, în prezent, aproximativ 650 de localităţi din ţară nu au cabinete de medicină de familie.

RomaniaTV.net
03 nov. 2017, 05:38
În următorii cinci ani, un sfert dintre români nu va mai avea medic de familie

„Potrivit previziunilor, unul din patru români nu va mai avea medic de familie în următorii cinci ani, lucru care va conduce la blocarea Programelor Naţionale ale Ministerului Sănătăţii şi va lăsa fără asistenţă medicală primară aproape cinci milioane de cetăţeni înscrişi pe liste, o situaţie fără precedent într-o ţară membră a Uniunii Europene. De asemenea, la ora actuală, aproximativ 650 de localităţi din România nu au cabinete de medicină de familie”, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei (SNMF), Rodica Tănăsescu.

Medicii de familie au format coaliţia „Solidari pentru Sănătate”, împreună cu nouă organizaţii nonguvernamentale de pacienţi, prin care vor să atragă atenţia aupra problemelor cu care se confruntă această ramură a medicinii.

Printre problemele ridicate de ei se numără veniturile mici, birocraţia, lipsa posibilităţii de a elibera anumite reţete, astfel încât pacienţii să nu mai fie nevoiţi să alerge de la un medic specialist la altul.