Înalta Curte cere CCR o poziţie privind imunitatea lui Traian Băsescu

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis să trimită la Curtea Constituţională o sesizare de neconstituţionalitate ridicată de avocaţii senatorului PSD Gabriela Firea, în cadrul procesului în care aceasta contestă decizia Parchetului General de suspendare a anchetării preşedintelui Traian Băsescu pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj.

20 iun. 2014, 12:16
Înalta Curte cere CCR o poziţie privind imunitatea lui Traian Băsescu

ÎCCJ cere Curţii Constituţionale o poziţie cu privire la imunitatea preşedintelui Traian Băsescu, în procesul pe care şeful statului îl are cu Gabriela Firea.

„Admite cererea formulată de petenta Firea Gabriela, privind sesizarea Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.312 alin.2 Cpp în măsura în care se aplică preşedintelui României. Sesizează Curtea Constituţională cu soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.312 alin.2 Cpp în măsura în care se aplică preşedintelui României, în raport cu prevederile art.1, art.16, art.84 şi art.72 din Constituţia României”, se arată în decizia instanţei.

Pe fond, procesul a fost amânat pentru 24 iulie.

Pe 18 mai, Lucian Bolcaş, avocatul senatorului PSD Gabriela Firea, a depus la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie o plângere prin care contestă decizia Parchetului General de suspendare a anchetării preşedintelui Traian Băsescu pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj.

Gabriela Firea contestă în instanţă decizia procurorilor în cazul lui Traian Băsescu

Senatoarea PSD Gabriela Firea a depus pe 16 aprilie o plângere penală în care îl acuză pe şeful statului de ameninţare şi şantaj în legătură cu declaraţiile pe care acesta le-a făcut în cadrul unei emisiuni televizate.

Senatorul Gabriela Firea a depus plângere la Parchet împotriva lui Băsescu

În data de 18 aprilie, Parchetul General a anunţat că a deschis un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj în legătură cu plângerea penală depusă de senatoarea Gabriela Firea împotriva lui Traian Băsescu, însă procurorii au dispus suspendarea anchetei, deoarece preşedintele se bucură de imunitate.

Gabriela Firea a contestat decizia procurorului de caz, însă contestaţia sa a fost respinsă de procurorul ierarhic superior.

În motivarea procurorilor se arată că imunitatea preşedintelui îl scuteşte pe Traian Băsescu de orice fel de răspundere juridică pe perioada exercitării mandatului, pentru fapte săvârşite în această perioadă, cu excepţia răspunderii politice, respectiv posibilitatea de a fi suspendat.

Parchetul General susţine că imunitatea a fost definită ca o formă de protecţie a preşedintelui României împotriva oricăror presiuni, abuzuri şi procese şicanatorii îndreptate împotriva sa în exercitarea mandatului, având drept scop garantarea libertăţii de exprimare şi protejarea împotriva urmăririlor judiciare abuzive.

OFICIAL. Traian Băsescu nu poate fi anchetat până la sfârşitul mandatului

Plângerea penală împotriva lui Traian Băsescu a fost depusă după ce, în cadrul unei emisiuni, şeful statului i-a transmis fostei jurnaliste Gabriela Firea, membru în Comisia Nana, să fie foarte atentă la soţul ei, Florentin Pandele, că s-ar putea să nu mai ajungă într-o zi acasă.

Preşedintele Traian Băsescu a revenit mai apoi cu un nou atac la adresa senatorului PSD şi a soţului acesteia, primarul oraşului Voluntari Florentin Pandele. Şeful statului a spus că Gabriela Firea este „o şantajistă de profesie” şi l-a sfătuit pe premierul Ponta să nu o ia purtător de cuvânt deoarece „poartă ghinion oricărui bărbat pe care spune că îl sprijină”, făcând referire la activitatea ei în guvernul Isărescu, în anul 2000.

Parchetul însă a respins contestaţia depusă de senatorul PSD Gabriela Firea, susţinând că Traian Băsescu are imunitate deplină în acest caz.

Gabriela Firea a depus la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie o plângere prin care a contestat decizia Parchetului General de suspendare a anchetării preşedintelui Traian Băsescu pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj.